Guy de Chauliac Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CHAULIAC, Guy de (1300-1368)

Fransız, cerrah. Rönesans tıbbının en önemli yapıtlarından biri olan Cerrahi Tıp Ansiklopedisi’ni hazırlamıştır.

1300’de, Gevaudan’da La Fage-Saint-Julien’in Chauliac mahallesinde doğdu. 25 Temmuz 1368’de Avignon’da öldü. Adı İtalyanca’sı olan Guido de Cauliaco biçimiyle de bilinir. Çiftçi bir ailenin oğlu olan de Chauliac tıp çalışmalarını Toulouse, Montpel-lier ve Bologna’da yaptı. Bologna’dan ayrıldıktan sonra Paris’e giden de Chauliac, önce Lyon’da, daha sonra da Avignon’da hekimlik yaptı. Yaşamının önemli bir bölümünü geçirdiği bu kentte papalara hizmet verdi. Sırasıyla Papa VI. Clement’m (1342-1352), VI. İnnocent’ın (1352-1362) ve V. Urbin’ın (1362-1368) özel hekimliğini yaptı.

Inventorium sive collectorium in parte chirurgi-calis medicinae (“Cerrahi Tıp Ansiklopedisi”) adında bir ansiklopedi hazırladı. 1363’te tamamlanan bu yapıt kısaca Chirurgia adıyla da bilinir ve bir cerrah için gerekli bilgilerle eski hekimlerin notlarından oluşan tıp ve cerrahi tarihçesini içerir. Cerrahların anatomi çalışması gerektiğini vurgulayan de Chauliac yapıtında ayrıca 1348’deki veba salgınına da yer verir. 1478’de Fransızca’ya çevrilen Chirurgia Parva adıyla kısaltılmış bir şekli de bulunan bu yapıt birkaç yüzyıl Avrupa’da tıp fakültelerinde okutulmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Inventorium sive collectorium in parte chirurgicalis medicinae, 1363, (“Cerrahi Tıp Ansiklopedisi).

• KAYNAKLAR: G.Sarton, Introduction to the History of Science, 3 cilt, 1948.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski