Harvey Williams Cushing Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CUSHİNG, Harvey Williams (1869-1939)

ABD’li sinir cerrahı. Çağdaş sinir cerrahisinin gelişmesindeki büyük katkıları yanında, kendi adıyla anılan “Cushing hastalığı”nı tanımlamıştır.

8 Nisan 1869’da Ohio Eyaleti’nin Cleveland kentinde doğdu. 7 Ekim 1939’da Connecticut Eyaleti’nin New Haven kentinde öldü. Tıp eğitimini 1894’te Yale ve Harvard üniversitelerinde tamamladıktan sonra Boston’daki Massachusetts General Hospital’da stajım yaptı. İlk asistanlık dönemini, 1896-1900 arasında Johns Hopkins Hastanesi’nde William Halsted’in yanında geçirdi. Genel cerrahiyle ilk kez o yıllarda ilgilenen Cushing 1900’de Avrupa’ ya geçti. Bir süre Ingiltere’deki çeşitli klinik ve laboratuvarlarda çalıştıktan sonra, Bern’de Theodor Kocher’in yanında, kafa içi basıncı ile atardamarların sistol basıncı arasındaki karşılıklı etkileşim (Cushmg fenomeni) üzerinde deneysel araştırmalar yaptı. 1910’da yeniden Ingiltere’ye giderek Sherrington’ın antropoitler üzerinde sürdürdüğü beyin kabuğuyla ilgili deneysel araştırmalarına katıldı. O yıl sonunda Johns Hopkins Hastanesi’ne dönerek çalışmalarını sinir cerrahisi üzerine yoğunlaştırmaya başladı. 1902’de, yüzdeki duyu sinirlerinin başlangıcı olan 5. kafa sinirinin ağrılı sendromuna yönelik cerrahi tedavi yöntemlerini tanımladı, beyin ve omurilik ameliyatları sırasında kanamayı azaltacak cerrahi teknikler üzerinde çalıştı. Birkaç ay sonra da beyin tümörlerini çıkarmak üzere ameliyatlar yapmaya başladı. O sıralar bu girişim kimi tıp çevrelerinde “maceracılık” olarak nitelendiriliyordu. Çok yüksek ölüm oranına karşın, Cushing ameliyatlarını sürdürdü. 1910’da General LeonardWood’a uyguladığı ilk başarılıbeym tümörü ameliyatı Cushing’e büyük bir ün kazandırdıysa da, tümör birkaç yıl içinde yeniden büyüdü ve general ikinci bir ameliyat sırasında öldü.

Cushing 1908’de hipofiz beziyle ilgilenmeye başladı ve hayvanlar üzerinde bir dizi deneyden sonra, beyin tabanında küçük bir kemik yuva içine yerleşmiş olan bu iç salgı bezine yönelik cerrahi yaklaşım yöntemlerini geliştirdi. 1912’de yayımladığı monografide iyi incelenmiş elli olgunun dökümünü yaptı ve hipofiz ön lobunun aşırı çalışması kadar yetersiz çalışmasının da belirli bir klinik tablo ortaya koyduğunu kanıtladı. On lobun fazla çalışarak fazla miktarda büyüme hormonu salgılaması, boyun uzamasına, el, ayak, burun gibi uç beden yapılarının aşırı büyümesine, yetersiz çalışması ise bir tür cüceliğe yol açıyordu. 1932’de on iki hasta üzerinde yaptığı ; değerlendirmeleri yayımladı. Şişmanlık, yüksek kan basıncı, bitkinlik gibi belirtiler gösteren bu hastalarda böbreküstü bezinde büyüme saptanmıştı. Cushing bu klinik tablo ile hipofiz bezi arasındaki ilişkiye dikkati çekti. Sonraki araştırmalar ve iç salgıların ölçülmesiy-le ilgili yöntemlerin gelişmesi, bu tür hormonal bozukluklar için daha başka açıklamalar getirmişse de, Cushing’in tanımladığı klinik tablo, bugün de onun adıyla anılan bir sendrom olarak bilinir (Cushing Sendromu).

Cushing’in bundan sonraki yılları, önce.Boston’ daki Peter Bent Brigham Hastanesi’nde, daha sonra da Yale Üniversitesi’nde sinir cerrahisi tekniklerini geliştirmekle geçti. Büyük bir sabırla sürdürdüğü beyin ameliyatlarıyla, cerrahi riski ve ölüm oranını adım adım azalttı. Çağdaş sinir cerrahisinin babası sayılan Cushing’in çeşitli beym urlarının özellikleri, klinik seyirleri ve sınıflandırılmasıyla ilgili çalışmaları bugün bile başvurulan temel kaynaklardır. Beyincikle beyin sapı arasındaki köşede yerleşen ve 8.kafa sinirinden kaynaklanan urlarla ilgili Tumours of the Nervus Acusticus and the Syndrome of the Cerebello-pontile adlı monografisi bir nöroloji klasiği olarak kabul edilir. Cushing’in bilimsel çalışmaları kadar, nöroloji tarihine ilişkin derlemeleri ve yapıtları da büyük önem taşır. William Osler’m yaşamını konu alan Life of Sir William Osler 1926’da Pulitzer Odülü’nü kazanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): A Classification of the Tumours of the Glioma (P.Bailey ile), 1926, (“Gliyom Tümörlerinin Sınıflandırılması”); Intracranial Tumours, 1932, (“Kafatası İçi Tümörleri”); Life of Sir William Osler, 1925, (“Sir William Osler’ın Yaşamı”); Meningiomas: Their Classification, Regional Behavior, Life History and Surgical End Results, 1938, (“Menenjiyomlar: Sınıflandırılması, Yerlerine Göre Nitelikleri, Gelişimleri ve Cerrahi Uygulama Sonuçları”); Tumours Arising from the Blood Vessels of the Brain: Angiomatous Malformations and Hemangiob-lastomas (P.Bailey ile), 1928, (“Beynin Kan Damarlarından Kaynaklanan Tümörler: Anjiyoma Benzer Kusurlu Oluşumlar ve Hemanjiyoblastom”); Tumours of the Nervus Acusticus and the Syndrome of the Cerebelloponti-le, 1917, (“işitme Siniri Tümörleri ve Cerebellopontile Sendromu”).

• KAYNAKLAR: J.F.Fulton, Harvey Cushing, 1946; E.H.Thomson, Harvey Cushing: Surgeon, Author, Artist, 1950.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski