PIONTEK, Heinz (1925 – 26 Ekim 2003)
Alman şair ve öykü yazarı. Yapıtlarında özgün bir dil ve anlatım geliştirmiştir.
15 Kasım 1925’te Polonya sının yakınlarındaki Kreuzberg kentinde doğdu. II. Dünya Savaşı’nda, 1943-1945 arasında askere alındı. Askerlikten sonra lise öğrenimini tamamladı. Üniversitede felsefe, sanat tarihi ve Alman edebiyatı okudıı. 1948’de yazarlığa başladı ve kısa zamanda ünlendi. Şiirleri ve öyküleri Almanya içinde ve dışında çeşitli antolojilere alındı, yapıtlarından örnekler altı dile çevrildi. 1957’de Berlin kentince verilen Junge Generation (Genç Kuşak) adlı edebiyat ödülünü ve Doğu Almanya Edebiyat Ödülü’ nü kazandı. Sanat tarihi ve edebiyat alanında çalışmalar yapan Bavyera Güzel Sanatlar Akademisi’nin üyesidir.
Piontek yapıtlarında belli bir görüşü savunmamıştır. Hiçbir edebiyatçılar grubu içinde de yer almaz. Her şeyden önce doğa ve manzara şiirleriyle tanınmıştır. Yoğun, kesin, nesnel bir anlatımı vardır. Yalın bir dil kullanır. Öykülerinde ise yeni bir kısa-öykü üslubu denemiştir. Günlük yaşamı içinde ele aldığı günümüz insanı, öykülerinin ana konularındandır.
Piontek, en az şiirleri ve öyküleri kadar, eleştiri ve denemeleriyle de tanınmıştır. Buchstab-Zauberstab adlı deneme yazılarından oluşan kitabında yazarlığın ve şiirin özünü araştırır. 1964’te yayımladığı bir antolojide “anlatı şiiri” olarak nitelediği örneklerle, balad türünün günümüzde yeni bir biçimde varlığını sürdürmesini sağlamıştır.
• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Die Furt, 1952, (“Geçit”); Die Rauchfabne,\’)5’S, (“Uzun İnce Bir Duman”);Wasser-marken, 1957, (“Suda İzler”); Klartext, 1966, (“Berrak Metin”); Tot oder lebendig, 1971, (“ÖlüyadaDiri”). Düz Yazı: Vor Augen, 1955, (“Gözler Önünde”); Kastanien aus dem Feuer, 1963, (“Ateş Gibi Kestaneler”). Radyo Oyunları: Licht über der Küste, 1954, (“Kıyının Üzerin deki Işık”); Rote Pfeile, 1962, (“Kırmızı Oklar”); Die Zwischenlandung, 1963, (“Uçuş Molası”); Vor Robinsons Insel, 1963, (“Robinson’un Adası Önünde”). Denemeler: Buchstab-Zauberstab, 1959.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi