I. Clovis Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

CLOVIS I (466-511)

Frank kralı. Frank Krallığı’nın siyasi birliğini sağlamıştır.

Bazı kaynaklara göre 465’te, bazılarına göre 466’da Hlodovic’te doğdu, 27 Kasım 511’de Paris’te öldü. Tournai’deki Sala Frankları’nın kralı Childeric ile Basina’mn oğlu, Marovenj hanedanına adını veren Morovench’in torunudur. Babasının ölümü üzerine 481’de tahta çıktı ve ölümüne dek Frank Krallığı’nı yönetti.

Kral olunca küçük Frank Krallığı’nın sınırlarını genişletmek içm önce, 486’da Gaul’ün son Romalı yöneticisi Syagrius’a savaş açtı ve onu Soissons’da yenerek, Loire nehrine kadar uzanan tüm Gaul bölgesini ele geçirdi. Sonra, diğer barbar krallıklarına karşı bir dizi sefer düzenledi. Bir Cermen kabilesi olan Alamanlar’ı Tolbiac’ta yendi ve sınırlarını Rhine nehrine kadar genişletti. Bu arada, Aşağı Rhme bölgesinde yaşayan Thüringenler ile Ripuaire Frank-ları’nı egemenliği altına aldı. 493’te Burgonde Prensesi Katolik Clotilde ile evlendi. Piskoposların desteği ile Seine ve Loire nehirleri arasındaki bölgeyi savaşmadan ele geçirdi. Karısının ve Reims piskoposu Remi ile Avit’in etkisiyle 496’da çoktanrılı dini bıraktı ve Hıristiyan oldu. Clovis Hıristiyanlık’! kabul eden ilk kral olarak Katolik halkın gözünde saygınlık kazandı.

Clovis Hıristiyanlık’ı seçtikten sonra, kendi topraklarında yaşayan ve daha önce yandaşı olan kralları tasfiye etti. Clovis’in genişleme ve ülkeyi tek başına yönetme siyasetinden tedirgin olan Vizigotlar, Ostro-got Kralı Büyük Theodoric’in desteğiyle Clovis’e karşı bir cephe oluşturdular. Clovis, 500’de Burgonde Kralı Gondebaud ile yaptığı savaşı kazanarak bu ülkeyi haraca bağladı. Ardından GondebaudTa birleşerek Vizigotlar’ın üzerine yürüdü. 507’de, Poitiers yakınlarındaki Vouille’de Vizigot Kralı II. Alaric’i yenen Clovis, Toulouse ve Aquitaine’i ele geçirdi. Vouille savaşıyla, Franklar’ın genişleme dönemi noktalanmış oldu.

Clovis bundan sonra savaşmaya son verdi ve başkent yaptığı Paris’te oturmaya başladı. Paris’te 12 havari adına bir kilise yaptırdı. Daha sonra Sainte-Genevieve adı ile anılan kilisenin Hıristiyan dünyasında ayrı bir konumu olmuştur. Clovis yaşamının son yıllarında Orleans’da 32 piskoposun katıldığı bir kilise kurulu topladı. Daha sonra da Lex Salica’yı (Salica Yasası) yayımladı. 65 cümleden oluşan bu yasayla Frank Krallığı’nın siyasi birliği sağlanmış oldu. Clovis’in ölümünden sonra Frank Krallığı, Cermen gelenekleri uyarınca, Childebert, Clodomir, Clotaire ve Thierry adındaki 4 oğlu arasında bölüştürüldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski