CORINTH, Lovis (1858-1925)
Alman, ressam ve gravürcü. Alman İzlenimciliği’nin (Empresyonizm) ve Sezession grubunun ileri gelen temsilcilerindendir.
21 Temmuz 1858’de Doğu Prusya’da, Tapiau’da doğdu, 17 Temmuz 1925’te Hollanda’da, Zandvoort’ ta öldü. Çeşitli Kuzey Avrupa kentlerinde resim çalıştı. Paris’te William Bouguereaui’nin resim atölyesine devam etti. 1900’de Berlin’e yerleşti ve İzlenimcilikle birlikte gelişen yeni akımları müzelere kabul ettirmek için uğraş veren Sezession’un öncülerinden biri olarak tanındı.
Geleneksel bir resim öğreniminden geçerek yetişti. Öğrenimi boyunca, Rubens, Jordaens ve Hals gibi 17.yy Hollanda resminin büyük ustalarına ilgi duydu. Bu nedenle de çabuk bir fırça işçiliğine dayanan ve biçimlerin birbiri içinde erimesine öncelik tanıyan bir üslup geliştirdi.
1911’de geçirdiği kısmi bir felç, üslubunda yeni bir yönlenişe yol açtı. Resimlerindeki düzenleme önemsizleşirken, biçimler ve fırça vuruşları, bunalımlı bir ruh durumunun dışavurulmasma dönüştü. Nesneler fiziksel ağırlıklarını yitiren bir görünüm kazandı. Portrelerinde, natürmortlarında ve dinsel konulu resimlerinde de belirgin olan bu anlatımcı (expressive) izlenimcilik, özellikle 1918’den sonra ve Walchen Gölü’nü konu alarak yaptığı büyük boyutlu manzaralarında iyice çarpıcı hale geldi. Ancak metal gravür ve taşbaskı (litografi) tekniğiyle yaptığı resimleri, yağlı boyalarından daha anlatımcıdır.
Corinth aynı zamanda sanat üzerine çeşitli yazılar da yazmıştır. Başlangıçta çağdaş hareketleri savunmuş, giderek bunları aşmış, sonunda da hepsine karşı çıkan bir tutumu benimsemiştir.
• YAPITLAR (başlıca): Kendi Portresi, 1918, Wallraf-Richartz Müzesi, Köln; Walchen Gölü görüntüleri, 1918-1922; Kendi Portresi, 1924; Kırmızı Güller, 1925; Ecce Homo, 1925, Kamu Sanat Koleksiyonu, Basel.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi