PİLEVNELİ, Mustafa (1940)
Türk, ressam. Vitray, fresk gibi uygulamalı sanatlar alanında da yapıtlar vermiştir.
24 Mayıs 1940’ta İstanbul’da doğdu. 1957’de girdiği Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (bugün Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Dekoratif Sanatlar Bölümü’nü 1961’de bitirdi. Aynı yıl bu okula asistan oldu. 1958’den başlayarak birçok kez yurt dışına araştırma gezileri yaptı. 1960’larda Bedri Rahmi Eyuboğlu ile tanıştı. Bu dostluk sanatını yönlendiren etkenlerden biri oldu. Onunla birlikte birçok duvar panosu gerçekleştirdi. 1970’te Saizburg Yaz Akademisi’ne çağrıldı. Burada ilk kez çamurla çalışarak çeşitli seramikler yaptı. Dönüşünde Anadolu gezilerine çıktı, çeşitli halk sanatlarıyla yakından ilgilendi. Anadolu tanrı ve tanrıçalarını konu alan yapıtları bu dönemin ürünleridir. 1970’lerde Kubadâbat kazılarında çıkartılan Selçuklu çinilerindeki renk ve çizgi düzeni sanatım çok etkiledi. Adı Bilinmeyen Selçuklu Ustaların Şanına dizisi, söz konusu etkilenmenin ürünüdür. Daha sonraları fresk, vitray gibi teknikler ve seramik, cam, metal gibi malzemelerle duvar resimleri, panolar, sanat nesneleri (art object) gerçekleştirmeye başladı. Bunların en önemlilerinden biri 1976’da Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne yaptığı vitrayıdır.
1973’te Ihlara Vadisi adlı yapıtıyla Kültür Bakanlığı Ödülü’nü, aynı yıl, İskenderiye Bienali’nde (iki yıllık sergi) baskı dalında ikincilik ödülünü kazandı. 1979’da Cumhurbaşkanlığı Sanat Madalyası’nı aldı.
Yurdışında da çok sayıda sergi açmış olan Pilevneli sanatında çok çeşitli malzemeler kullanmıştır. Konularını ulusal kaynaklardan seçmiştir. Eski Anadolu uygarlıklarını çağdaş kent kültürüyle birleştirmeyi denemiştir.
• YAPITLAR (başlıca )ı Fenerbahçe’de Köşk, 1960, Seramik Heykel, 1970; Bilinmeyen Selçuklu Ustasının Şanına, 1973; Ihlara Vadisi, 1973; İstanbul’da Aşk Başkadır, 1980.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi