PIGGOTT, Stuart (1910 – 23 Eylül 1996)
İngiliz, arkeolog. Hindistan, Önasya ve İngiltere tarihöncesi arkeolojisine önemli katkılarda bulunmuştur.
28 Mayıs 1910’da Hampshire bölgesinde Petersfield’de doğdu. Oxford Üniversitesi’ne bağlı St.John’s College’da öğrenim gördükten sonra 1928-1933 arasında Galler Bölgesi Eski Yapıtlar Kurulu’nda çalıştı. 1934’te Güney İngiltere’de Wiltshire’daki Aveburv kazılarında başkan yardımcısı oldu ve 1939’a değin alan çalışmalarını sürdürdü. II.Dünya Savaşı sırasında İngiliz ordusunun Hindistan’daki haberalma bürosunda görev yaptı ve hava fotoğraflarının yorumlanmasında uzmanlaştı. Aynı dönemde Hindistan arkeolojisiyle de ilgilendi. Savaştan sonra, 1946’da Edinburg Üniversitesi’nde tarihöncesi profesörü oldu. Aynı vıl İskoçya Eski Yapıtlar Kraliyet Kurulu’nun başkanlığına, 1953’te İngiliz Akademisi üyeliğine seçildi. 1969-1974 arasında British Museum’un mütevelli heyetinde görev aldı. 1972’de İngiliz İmparatorluğu Madalyası ile onurlandırıldı. 1977’de üniversitedeki görevinden emekliye ayrıldı.
Piggott, Avebury kazılarında ele geçen buluntuların yardımıyla İngiltere’de ilk üreticiliğin başlangıcını İÖ 2000’lere tarihlemişti. Onun bu varsayımı 1962’lerde, pollen ve Karbon 14 çözümlemelerinin sonuçlarıyla bin yıl daha erkene alındı. Piggott, Wiltshire ve Dorset’te saptadığı ve Wesse kültürü adını verdiği Bronz Çağı buluntularını Yunanistan’ daki Miken kültür verileriyle karşılaştırarak, bu iki uygarlığın ilişkilerini ortaya koydu.
Hindistan’da bulunduğu süre içinde ünlü İngiliz arkeoloğu Mortimer Wheeler ile birlikte çalıştı. John Hubert Marshall’ın yönettiği Harappa ile Mohenjodaro kazılarında ve bugün Pakistan sınırları içinde kalan Belûcistan bölgesindeki kazılarda ele geçen buluntuları araştırdı. Belûcistan ve İndus Vadisi yerleşmelerinden çıkan buluntuları karşılaştırarak İndus uygarlığını İÖ 2500-1500 arasına tarihledi.
1965’te İngiliz arkeolog J.G.Douglas Clark (1907) ile birlikte yayımladığı Prehistoric Sodeties (“Tarihöncesi Topluluklar”) adlı yapıtında yeni bir yaklaşım geliştirerek, ilk üreticiliğe geçişte kültürel, iktisadi ve ekolojik koşulların yanı sıra insanın ruhsal durumunun da çok önemli bir etken olduğunu savundu. Mezolitik Çağ topluluklarının ruhsal davranış biçimlerinin ve buzullar sonrası yeni iklim koşullarının oluşturduğu doğal çevrenin tanınmasının bu geçişi aydınlatacağını ileri sürdü. Ayrıca üreticiliğe geçiş için gerekli koşulların Avrupa’da değil, Güneybatı Asya’da var olduğunu savundu.
• YAPITLAR (başlıca): Some Ancient Cities of India, 1946, (“Hindistan’da Bazı Eski Kentler”); British Prehis-tory, 1949, (“İngiltere’nin Tarihöncesi”); Prehistoric In-dia, 1950, (“Tarihöncesi Hindistan”); Neolithic Culturcs of British Isles, 1954, (“Britanya Adaları’nın Neolitik Kültürleri”); Ancient Europe, 1965, (“Eski Avrupa”); Prehistoric Sodeties (J.G.D.Clark ile), 1965, (“Tarihöncesi Topluluklar”): The Earliest VJheeled Transport, 1983, (“Tekerlekle Yapılan En Eski Ulaşım”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi