SABİN, Albert Bruce (1906-3 Mart 1993) Polonya asıllı ABD’li viroloji uzmanı. Ağızdan alınan koruyucu çocuk felci aşısını hazırlamıştır.
26 Ağustos 1906’da Rusya’daki Bialystok’ta (bugün Polonya’da) doğdu. Polonya Yahudiler’inden olan Sabin ailesi 1921’de ABD’ye göç ettiğinden yükseköğrenimine bu ülkede başlayan Albert Sabin, 1931’de, ABD uyruğuna kabul edildikten bir yıl sonra, New York Üniversitesi’nden tıp diplomasını aldı. Ertesi yıl aynı kentteki Bellevue Hastanesi’nde stajını tamamlayıp, 1934’te Londra’daki National Research Council’da bir yıl araştırma görevlisi olarak çalıştıktan
sonra, 1935-1939 arası New York’taki Rockefeller Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü’nde görev aldı. 1939’da pediyatri doçentliğine atandığı Cincinnati Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1946’da profesörlüğe ve Çocuk Hastalıkları Araştırma Vakfı’nın başkanlığına getirilen Sabin, 1974’ten sonra South Carolina Tıp Üniversitesi’nde biyotıp onursal araştırma profesörü olarak çalışmalarını sürdürdü. Ülkesindeki çeşitli sağlık kuruluşlarında yürüttüğü danışmanlık görevinin yanı sıra, 1969’da Dünya Sağlık Örgütü’nün danışman üyeliğini, 1970-1972 arası da İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü’nün başkanlığını üstlenmiştir.
Pnömokok türü bakterilerden ileri gelen iltihaplı akciğer hastalıkları, ansefalit ve dang gibi virüs kökenli sinir sistemi hastalıkları ve virüs-kanser ilişkileri konusunda da çalışmaları olan Sabin, özellikle, ağızdan alman ve bugün tüm dünyada yaygın olarak kullanılan çocuk felci aşısıyla tanınır. Gençliğinden beri çocuk felci virüslerini besi ortamında üretmenin yollarını arayan Sabin, bir yandan virüslerin canlı organizma dışında yaşamını sürdürememesinden, öte yandan çocuk felcine neden olan üç ayrı tür virüs bulunmasından kaynaklanan güçlükler nedeniyle yirmi yıldır istediği sonucu alamazken, 1952’de Enders, Weller ve Robbins virüs kültürünü başarmışlar, Saik da ölü virüslerden oluşan ve kas dokusuna şırınga edilen ilk çocuk felci aşısını üretmişti. Ancak, uzun süre etkili olabilecek antikorları yalnızca canlı virüslerin oluşturabileceğine inanan ve Salk’ın ölü virüs aşısını güvenilir bulmayan Sabin, sayısız kültür içinden, felce yol açmaksızın antikor oluşumunu sağlamaya elverişli virüs döllerini ayırıp, hayvanlar ve insanlar üzerinde denedikten sonra 1957’de aşısını kullanıma sundu. Saik aşısı daha çok ABD’de uygulanırken, başta SSCB olmak üzere Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinde milyonlarca çocuğa ağızdan verilen Sabin aşısı özellikle uzun süreli etkisiyle hızla benimsenmiş ve çocuk felci olaylan tüm dünyada büyük bir düşüş göstermiştir.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi