Alfred Rosenberg Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

ROSENBERG, Alfred (1893-1946) Alman siyaset adamı. Nazizm’in ırkçılık kuramını geliştirmiştir.

12 Ocak 1893’te Tallinn’de (bugün Estonya’da) doğdu, 16 Ekim 1946’da Nürnberg’de öldü. Bir kundura tamircisinin oğluydu. Moskova’da mimarlık öğrenimi gördü. 1917 Ekim Devrimi’nden sonra 1919’da Rusya’dan ayrılarak Almanya’nın Münih kentine gitti. Orada ırkçı görüşleri benimseyerek kısa bir süre sonra Adolf Hitler, Rudolf Hess ve Ernst Rohm gibi Nasyonal Sosyalist Alman işçi Partisi (NSAİP) önderleriyle ilişki kurdu. 1921’de NSAİP’nin yayın organı Völkischer Beobachter’m (Halkın Gözlemcisi) yayın yönetmenliğini üstlendi. Dünya egemenliği için komplo düzenlediklerini öne sürdüğü Yahudiler’i ve Masonlar’ı, Avrupa’da yaşanmakta olan siyasi bunalımın sorumlusu olarak gören, H.S. Chamberlain ve j.Gobineau gibi ırkçıların görüşlerinden hareketle Nasyonal Sosyalizm’e felsefi ve kültürel temeller kazandırmaya çalışan yazılar yayımladı.

Kasım 1923’te Hitler’in Mühin’teki başarısız darbe girişimine katıldı. Olaydan sonra Hitler’in ve birçok Nazi önderinin tutuklanması üzerine bir süre NSAÎP’ nin önderliğini yürüttü. 1930’da milletvekili seçilen Rosenberg, Naziler’in 1933’te iktidarı ele geçirmesinden sonra NSAİP’nin Dış Politika Bölümü’nün başkanlığına getirildi. Bu dönemde, gerek 1930’da kurduğu Nationalsozialistische Monatshefte (Nasyonal Sosyalist Aylık Defterler) adlı dergide, gerek 1934’te yayımladığı Der Mythus des 20.Jahrhunderts (“20.yy’ın Miti”) adlı kitabında, Germenler’in arı bir ırk olduğu doğrultusundaki görüşlerini sergiledi. Germenler’in, ırksal özelliklerini soğuk, temiz ve yarı kutupsal iklim koşulları gibi çevresel etmenlerin belirlediği, özellikle İskandinavya’da yaşayan, dolikosefal, uzun boylu ve sarışın (Nordic) ırktan glediğini ileri sürdü. Germenler’ in Avrupa’ya egemen olması gerektiğini, en büyük düşmanlarının Rusya’da yaşayan Tatarlar, Latinler, Katolikler ve Sami ırkından gelen Yahudiler olduğunu savundu.

1940’ta Fransa’nın Naziler tarafından işgal edilmesinden sonra, el koyulan değerli eşyanın ve sanat yapıtlarının Almanya’ya taşınması işini yürüttü. 1941’de Doğu’da İşgal Edilen Topraklar Bakanlığı’nın başına getirildi. Bu görevi sırasında bölge halkı üzerinde uyguladığı kitle katliamları, savaştan sonra Nürnberg Mahkemeleri’nde diğer Nazi önderleriyle birlikte savaş suçlusu olarak yargılanmasına ve ölüme mahkûm edilmesine neden oldu.

. • YAPITLAR (başlıca): Der Zukunftsıveg einer deutschen Aussenpolitik, 1927, (“Alman Dış Politikasının Gelecekteki Yönü”); Der Mythus des 20.]ahrhunderts, 1934, (“20.yy’ın Miti”); Blut and Ehre 1934-1941, (“Kan ve Onur”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski