SEGHERS, Anna (1900-1983) Alman romancı ve öykü yazarı. Yapıtlarında toplumsal konuları gerçekçi bir tutumla ele almıştır.
19 Kasım 1900’de Mainz’de doğdu, 2 Haziran 1983’te Doğu Berlin’de öldü. Asıl adı Netty Radvanyi’ dir. 1919’dan başlayarak Köln ve Heidelberg’de tarih, sanat tarihi ve Sinoloji öğrenimi yaptı. 1922’de doktorasını verdi. 1928’de yayımlanan ilk kitabı Der Aufstand der Fischer von St. Barbara (St. Barbaralı Balıkçıların Ayaklanması) adlı uzun öyküsüyle Kleist Ödülü’nü kazanarak ilgileri üstüne çekti. 1929’da Alman Komünist Partisi’ne üye oldu. 1933’te Nasyonal Sosyalistler’in yönetime geçmesi üzerine Almanya’dan ayrılmak zorunda kaldı. Fransa’ya sığındı. İspanya İç Savaşı sırasında Madrid’de bulundu. Cumhuriyetçiler’i destekleyen konuşmalar yaptı. 1941’de Meksika’ya gitti. Orada bulunan Bodo Uhse, Ludwig Renn, Alexander Abusch gibi faşizm karşıtı devrimci Alman yazarlarıyla birlikte Freies Deutscbland (Özgür Almanya) adlı bir dergi çıkarttı. II. Dünya Savaşı bittikten sonral947’de yeniden Almanya’ya döndü ve Doğu Berlin’e yerleşti. Aynı yıl Das siebte Kreuz (Yedinci Şafak) adlı romanıyla Büchner Ödülü’nü kazandı. Bir süre Demokratik Almanya Yazarlar Birliği’nin başkanlığında bulundu.
Seghers daha ilk yapıtından başlayarak toplumsal temalara ağırlık vermiştir. St.Barbaralı Balıkçıların Ayaklanması’nda, kendilerini sömüren armatörlere ve tüccarlara karşı bir balıkçı köyündeki insanların giriştiği umutsuz ayaklanmayı etkileyici bir biçimde anlatır. Die Gefdhrten (Yoldaşlar) bir hapishanedeki devrimci mahkûmların, ayrı ayrı uluslardan olmalarına karşın, proleter dayanışma sayesinde acı ve güçlüklere göğüs germelerini konu edinmiştir. En ünlü romanlarından biri olan Yedinci Şafak’ta toplama kampından kaçan bir tutuklunun. kurtulmak için verdiği savaşımın gerisinde Hitler Almanya’sında sürdürülen terörü göz önüne sermiştir. 1940’larda siyasal nedenlerle yurtlarını terk eden, Amerika’ya gitmek isterken savaş nedeniyle Fransa’da sıkışıp kalan insanların çaresizliğini anlatırken, ruhsal durumlarını da ustaca canlandırdığı Transit (Transit), geniş ölçüde kendi yaşam deneyimlerinden kaynaklanır. Die Toten bleiben jung (Ölüler Genç Kalır) I. Dünya Savaşı yıllarından başlayarak Almanya’daki siyasal toplumsal gelişmeyi ele alır.
Her biri ayrı ayrı düşünülmüş olmakla birlikte, Seghers’in yapıtları bir bütünün parçaları gibidir. Doğrudan Almanya’yı ve Alman insanını konu alanlarda bile evrensel bir boyut eksik değildir. Seghers acı ve sert üslubunun arkasına kadm duyarlığını ustaca yerleştirmesini bilmiştir.
• YAPITLAR (başlıca): Öykü ve Uzun Öykü: Der Aufstand der Fischer von St. Barbara, 1928, (St. Barbaralı Balıkçıların Ayaklanması, 1966); Das Ende, 1945, (“Son”); Der Ausflug des toten Madchen, 1946, (“Ölü Kızın Gezisi”); Der erste Schritt, 1953, (“İlk Adım”); Brot und Salz, 1958, (“Ekmek ve Tuz”); Das Licht auf dem Galgen, 1961, (“Darağacma Düşen Işık”). Roman: Die Gefdhrten, 1932, (Yoldaşlar, 1977); Die Rettung, 1937, (“Kurtuluş”); Das siebte Kreuz, 1942, (Yedinci Şafak, 1976); Transit, 1944, (Transit, 1967); Die toten bleiben jung, 1949, (Ölüler Genç Kalır, 1968); Die Entscheidung, 1961, (“Karar”).
Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi