Aydan Siyavuş Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

SİYAVUŞ, Aydan (1947-11 Ocak 1998, Silivri, İstanbul) Türk basketbolcu ve basketbol çalıştırıcısı. Basketbolda en fazla şampiyonluk kazanan milli takımın teknik direktörü olmuştur.

15 Mayıs 1947’de İstanbul’da doğdu. Özel Marmara Koleji’ni bitirdi. Basketbola 1955’te Kadıköyspor’un minikler takımında başladı. Daha sonra yıldız ve genç takımlarda oynadı. Çalıştırıcı olarak Kadıköyspor’un minikler takımında deneyim sahibi oldu. 1971-1972 sezonunda yıldız milli takımının çalıştırıcılığına getirildi, iki yıl sonra ise Türk genç milli takımını Balkan Şampiyonu yaptı. Avrupa dokuzuncusu olan bu takım uluslararası Albert Schweitzer turnuvasında ABD’nin ardından ikinciliği kazandı. 1978’de A milli takımı teknik direktörlüğüne getirildi. Bu görevi sırasında milli takımı 1981’de Sofya’da Balkan Şampiyonu, 1982 ve 1983’te de ikinci ve üçüncü yaptı. Çalıştırdığı takım 1983 Akdeniz Oyunları’nda da üçüncü olarak bronz madalya kazandı. Türk milli basketbol takımı 1981’den sonra Siyavuş’ un teknik direktörlüğü altında yaptığı elli maçın otuzunda başarılı oldu.

Aydan Siyavuş, Kadıköyspor’dan sonra Beşiktaş ve Karşıyaka kulüplerinde çalıştırıcılık yaptı. Karşıyaka takımını ikinci kümeden alıp Türkiye üçüncüsü yaptı, Beşiktaş takımı ise kupada ikinci oldu. Daha sonra Eczacıbaşı’na geçti ve bu takıma da 8 yıl içinde 6 şampiyonluk kazandırdı. Türkiye Basketbol Ligi’nde 7 kez şampiyonluk kazanarak en fazla şampiyonluk yaşayan antrenör olan Siyavuş, Eczacıbaşı’na bu dönemde bir ikincilik, bir de üçüncülük elde etti. Kısa bir süre Fenerbahçe ve Efes Pilsen takımlarının da teknik direktörlüğünde bulundu. İsviçre ve Edinburgh’da FIBA antrenör kurslarını bitiren Siyavuş, ABD’de geliştirici eğitim gördü. 1984’te Dünya Antrenörler Birliği’nin İtalya’da Bologna’daki kursuna katıldı. Halen (Mayıs 1985) basketbol milli takım teknik direktörlüğünü sürdürmektedir. 1990 yılında Efes Pilsen ile Koraç Kupası’nda Türk basketbol tarihinde ilk kez çeyrek finali yakaladı.

11 Ocak 1998’de, geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını kaybeden Siyavuş, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi. Siyavuş evli ve iki çocuk babasıydı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski