Bernardino Rivadavia Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

RIVADAVIA, Bernardino (1780-1845)

Arjantinli devlet adamı. Bağımsız Arjantin’in ilk devlet başkamdir.

20 Mayıs 1780’de Buenos Aires’de doğdu, 2 Eylül 1845’te Ispanya’da Cadiz kentinde öldü. Bir İspanyol ailesinden geliyordu. Birçok bağımsızlık önderinin yetiştiği San Carlos Akademisi’ni bitirmeden, okuldan ayrıldı. 1806-1807 yıllarında, İngiliz işgaline karşı Buenos Aires’in savunmasına katıldı. 1810’da İspanyol genel valisinin ülke dışına sürülmesinden sonra Buenos Aires’te kurulan cuntanın sekreteri oldu. Ertesi yıl cuntanın yerini alan triumvirliğin (üçlü yönetim) bir üyesi olarak yönetimde etkili oldu. 1814’te diplomatik bir görevle Avrupa’ya gitti. 1816’da bağımsızlığını ilan eden Rio de la Plata Birleşik Eyaletleri’nin (bugünkü Arjantin) ABD ve İngiltere tarafından tanınmasını sağladı. Avrupa’da kaldığı süre içinde Jeremy Bentham, Adam Smith, Sa-int Simon ve Charles Fourier gibi düşünürlerden etkilendi. 1821’de Buenos Aires’e dönen Rivadavia, 1821-1824 arasında Martin Rodriguez başkanlığındaki eyalet hükümetinde devlet bakanı oldu ve tüm eyaletlerin dışişleri bakanlığı görevini üstlendi.

Görevi sırasında, oy hakkını yaygınlaştırdı, bireysel hakları, mülkiyet haklarını ve basın özgürlüğünü güvence altına aldı. Kilise mahkemelerini ve birçok manastırı kapattı, ayrıca kiliseye yapılan devlet yardımına da son verdi. Eğitime önem vererek, ulusal kütüphaneyi ve müzeleri geliştirdi, yeni okullar ve kütüphaneler açtırdı. Buenos Aires Üniversitesi’ni kurdurarak Avrupa’dan hocalar getirtti.

Çeşitli eyaletlerin temsilcilerinin, ulusal bir hükümet kurmak için, bir araya gelerek oluşturdukları kumcu meclis tarafından, Şubat 1826’da devlet başkanlığına getirildi. Ancak tüm eyaletleri merkezi bir devlet etrafında birleştirmek amacıyla önerdiği anayasa taslağı, medisce benimsenmesine karşın, ülkenin çoğunluğunca reddedildi ve “caudillo” adı verilen yerel önderlerle arası açıldı. Bu arada uygulamaya çalıştığı ılımlı bir toprak reformu da istenen sonucu vermedi. Öte yandan, Brezilya ile 1825’te başlayan savaşı sona erdirmek için, Uruguay’ı Brezilya’ya bırakan bir antlaşma yapması da ona olan muhalefeti artırdı. Bunun üzerine Temmuz 1827’de istifa ederek Avrupa’ya gitti ve 1834’te Rosas hükümetince sürgünde yaşamaya mahkûm edildi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski