SİRK, Douglas (1900-14 Ocak 1987) Danimarka asıllı Alman sinema yönetmeni. ABD’de yönettiği melodramlarla tanınmış ve genç Alman yönetmenleri etkilemiştir.
26 Nisan 1900’de Danimarka’da Skagen’de doğdu. Asıl adı Claus Detlev Sierk’dir. Sanat ve tiyatro eğitimi için küçük yaşta Almanya’ya gitti. Adını Detlef Hans Sierck olarak değiştirdiği bu ülkede ünlü bir tiyatro yapımcısı ve yönetmeni oldu. Sol eğilimli olduğu için, 1933’te yönetime gelen Nasyonal sosyalistler’den baskı gördü. Uluslararası piyasayla bağlantıları yüzünden tiyatroya göre daha az denetlenen sinema alanına geçti. Birkaç kısa film çektikten sonra 1935’te ilk konulu uzun filmini yönetti. Filmlerinin görsel kusursuzluğuyla sinema eleştirmenlerinin dikkatini çekti. 1937’de Almanya’yı terk ederek İspanya, Güney Afrika ve Avustralya üzerinden ABD’ye göç etti.
Avrupa’daki başarılı çalışmalarına karşın ABD’ de tanınmıyordu. Bu yüzden her şeye sıfırdan başlamak zorunda kaldı. Adını bu kez Douglas Sirk olarak değiştirdi. Bu ülkede kendisine önerilen tasarılar çoklukla dar bütçeli ve zayıf konulu filmlerdi. Korku filmlerinden ucuz piyasa melodramlarına kadar bir dizi film yönetti. Filmlerine, yavaş yavaş biçimsel gelişmişliğiyle öne çıkan kişisel üslubunu katmaya başladı. Sağlık nedenleriyle 1959’da sinemayı bıraktı. Almanya’ya dönerek Münih’e yerleşti.
Zamanında büyük gişe başarıları kazanan, ancak eleştirmenlerce önemsenmeyen filmleri daha sonraları, Amerikan toplumundaki duygusal ilişkilerin etkili ve derin birer incelemesi olarak görülmüştür. Yönettiği melodramlarla zamanında “salon” ve “kadın” filmleri yönetmeni olarak ün yapmıştır. Rainer Wer-ner Fassbinder gibi genç Alman yönetmenlerini derinden etkilemiştir.
• YAPITLAR (başlıca): Schlussakkord, 1936, (“Son Bölüm”); Zu neuen Ufern, (“Yeni Kıyılara Doğru”); Hitler’s Madman, 1943,(“Hider’in Celladı”);Sx?OTwerStorm,1944, (“Yaz Fırtınası”); Lured, 1947, (Kadın Tuzağı); Sleep My Love, 1948, (Katil Ruhlar); Mystery Submarine, 1950, (“Esrarengiz Denizaltı”); Weekend with Father, 1951, (“Babamla Hafta Sonu”); Captain Lightfoot, 1955, (Kahramanlar Beldesi); Ali That Heaven Allows, 1956, (Herşey Senin İçin/Aşktan Kaçılmaz); The Tarnished Angels, 1958, (Şafak Bekçileri); A Time to Love and a Time to Die, 1958, (“Sevmek Zamanı, Ölmek Zamanı”); Imitation of Life, 1959, (Zehirli Hayat/Sahte Mutluluk).
• KAYNAKLAR: J.Halliday, Sirk on Sirk, 1971.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi