Erwin Rommel Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

ROMMEL, Erwin (1891-1944) Alman, asker. II.Dünya Savaşı’nın önde gelen komutanlarındandır.

15 Kasım 1891’de Heidenheim’da doğdu, 14 Ekim 1944’te Ulm’da öldü. Babası öğretmendi. 1910’da orduya katıldı. I.Dünya Savaşı sırasında teğmen rütbesiyle Fransa, İtalya ve Romanya’da çarpıştı. Birkaç yıl sonra ordudan ayrılarak Tübingen Üniversitesi’nde öğrenim gördü. 1933’te Hitler’in iktidara gelmesi üzerine binbaşı rütbesiyle orduya döndü. 1937’de yayımladığı Infanterie greift an (“Piyade Saldırıyor”) adlı taktik eğitim kitabı büyük ilgi gördü. 1938’de Avusturya’nın işgalinden sonra Viyana yakınlarındaki bir subay okulunun yöneticiliğine getirildi. Ardından, Hitler’e olan bağlılığı nedeniyle onun genel karargâhında komutan oldu. 1940’ta Fransa’nın işgali sırasında VII.Zırhlı Tümen komutanı olarak görev yaptı. Şubat 1941’de Kuzey Afrika’da bulunan kolordunun komutanlığına getirildi.

Kısa zamanda hazırlıklarını tamamlayan Rommel, komutasındaki İtalyan birlikleri ile birlikte İngiliz ordusuna karşı saldırıya geçti. Çöl savaşında yeni taktikler uygulayarak yenilgiye uğrattığı İngilizler’i el-Alemeyn kasabasına kadar izleyerek Kuzey Afrika kıyılarının Tunus’ tan İskenderiye yakınlarına dek Mihver Devletleri’nin denetimine girmesini sağladı. Bu başarı üzerine Haziran 1942’de mareşalliğe yükseltildi ve “çöl tilkisi” olarak anılmaya başladı. el-Alemeyn’de sürdürülen çarpışmalar sırasında yönetimindeki orduların başlangıçta üstün gelmesine karşın, İngiliz birliklerinin başına getirilen general Montgomery’nin 1942 Ekim ve Kasım aylarında gerçekleştirdiği saldırılar üzerine kuvvetlerinin yarısını yitirerek Tunus’a çekilmek zorunda kaldı. Mart 1943’te Hitler’in çağrısı üzerine Almanya’ya döndü.

Ocak 1944’te Fransa’da Normandiya ordular komutanı oldu. Ancak, Müttefikler’in Normandiya çıkarmasını gerçekleştirmelerini engelleyemedi. Temmuz 1944’te bir bombardıman sırasında yaralanarak Almanya’ya dönen Rommel, savaşın kaybedildiğine inanıyor ve Hitler’in iktidardan uzaklaştırılmasını savunuyordu. 20 Temmuz 1944’te Hitler’e karşı başarısız bir darbe girişiminde bulunan generallerden birinin sorgulama sırasında olaya Rommel’in de karıştığını açıklaması üzerine tutuklandı. Hitler, Rommel’e intihar etme ya da Nazi mahkemelerinde yargılanma seçeneklerini tanıdı. İntiharı seçmesi durumunda ailesi zarar görmeyecek ve suikast girişimine katıldığı açıklanmayacaktı. Bunun üzerine intiharı seçen Rommel, 14 Ekim’de zehir içerek yaşamına son verdi.

Bir hastalık sonucu öldüğü açıklanarak resmi cenaze töreniyle gömüldü.

• YAPITLAR (başlıca): lnfanteriegreift an, 1937, (“Piyade Saldırıyor”); Krieg obne Hass, (ö.s.), L.M.Rommel ve F.Bayer-ein (der.), 1950, (“Kin Duyulmadan Savaş”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski