SACHS, Hans (1494-1576) Alman şair ve oyun yazarı. Küçiik el sanatçıları için yazdığı şarkı-şiirleriyle ünlüdür.
5 Kasım 1494’te Nürnberg’de doğdu, 19 Ocak 1576’da aynı kentte öldü. Bir terzinin oğluydu. 1509’a değin Nürnberg’de okula gitti. Sonra okumayı bırakarak ayakkabıcı çırağı oldu. 1511’de ustalığa yükseldi ve dönemin geleneği gereğince bütün küçük el sanatçısı ustalar gibi yürüyerek Almanya’yı dolaştı. “Usta şair” (Meistersinger) olan Münihli bir dokumacının yanında küçük el sanatçılarının yazdığı şarkı-şiirler (Meistersang) konusunda eğitim gördü. İlk kez Frankfurt’da “usta şair” olarak halkın karşısına çıktı. Bir süre Aachen, Osnabrück ve Lübeck’te dolaştıktan sonra Nürnberg’e döndü.
Hans Sachs’ın 200’ü oyun, 1800’ü ikişer beyitlik özdeyiş ve 4275’i şarkı-şiir olmak üzere 6000’i aşkın yapıtı vardır. Bunların tümünü 34 ciltte toplamıştır. İlk edebiyat çalışmalarına Meistersang adı verilen şarkı-şiirlerle başlamıştır. Bunlar, Orta Çağ sonlarından beri süregelen bir geleneğe göre, el sanatçıları tarafından sıkı kurallara uygun olarak yazılan, dinsel törenlerde şarkı biçiminde okunan şiirlerdir. 1500 yıllarında Nürnberg’ de iki yüz elli “usta şair” yaşamaktaydı. Bunlardan biri olan Hans Sachs, bu türü geliştirerek konularını zenginleştirmekle ün yapmıştır. Çağının hümanist kültür birikimini aydınların düzeyinden el sanatçılarının da anlayabileceği bir düzeye indirmiş, Incil öykülerini,
Antik konulan, dinsel efsaneleri, şövalye destanlarını kendine özgü, basit ve kaba bir dille halka aktarmıştır. Özdeyişlerden oluşan şiirlerinde ise insanın zayıf yanlannı ele alarak okuru eğitmek, öğüt vermek istemiştir. Ama onun edebiyat alanındaki asıl başansı, dinsel kökenli karnaval oyunu (Fastnachtsspiel) türünden yazdığı komediler olmuştur. Türün 15.yy’daki örneklerinde görülen açık saçık sahnelerin yerine basit, halkın gülmece anlayışına uygun sahneler koymuş, sonuna da bir ahlak dersi ekleyerek bu komedilere bir edebiyat değeri kazandırmıştır. Oyunlarının oynanmasıyla da ilgilenmiş, Almanya’da ilk kez tiyatro sahnesini kullanmıştır.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi