SEECKT, Hans von (1866-1936) Alman, asker. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Alman ordusunun gizlice yeniden kurulmasında rol oynamıştır.
22 Nisan 1866’da Schleswig’de (bugün FAC’de) doğdu, 27 Aralık 1936’da Berlin’de öldü. 1885’te orduya katılan Seeckt, 1889’da genelkurmaya girdi. I. Dünya Savaşı sırasında XI. Ordu kurmay başkanı olarak Almanya’nın Rus cephesiyle Sırbistan ve Romanya’da sağladığı başarılarda önemli payı oldu. Savaşın son yıllarında Osmanlı ordusunun kurmay başkanlığını yaptı. Almanya’nın yenilgisinden sonra, Alman delegasyonunun askeri danışmam olarak barış görüşmelerine katıldı. Cumhuriyetin kurulmasından sonra, Versailles Antlaşması uyarınca genelkurmayı dağıtılmış 100.000 subayla sınırlandırılmış ve ağır silahlardan arındırılmış olan Alman ordusunun genelkurmayı yerini tutacak olan Savunma Bakanlığı’na bağlı Askeri Birlikler Dairesi kurulunca, Kasım 1919’da bu dairenin başına getirildi. Orduyu siyasi çatışmaların dışında tutmayı amaçladığından Wolfgang Kapp’ın başarısız darbe girişimi sırasında herhangi bir müdahalede bulunmadı. Mart 1920’de başkomutanlığa getirildikten sonra, gizlice kurmay subay yetiştirmeye başlayarak her an savaşa hazır olacak bir kadro ordusu yaratmaya girişti.
Avrupa’da yeni bir savaşın kaçınılmazlığına ve Fransa’nın Almanya’nın başta gelen düşmanı olduğuna inanan Seeckt, SSCB ile Almanya’nın ortak çıkarları olduğuna ve bir savaşta SSCB-Almanya ittifakının yenilmez bir güç olacağına inanıyordu. 1922’de SSCB’yle Almanya arasındaki ilişkileri düzenleyen Rapallo Antlaşması’ndan sonra askeri alanda da işbirliği için gizli görüşmeleri yürüttü ve Sovyet ordusunun eğitimine katkıda bulunmak karşılığında Alman zırhlı ve hava birliklerinin SSCB’de eğitim görmesinin kararlaştırılmasında etkili oldu.
Ekim 1926’da, Hohenzollern hanedanından bir prensi ordu manevralarına alması sonucu kamuoyunda ve parlamentoda oluşan büyük tepki nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı. 1930-1932 arasında Reichstag (meclis) üyeliği yaptığı sırada Almanya’yı kalkındıracak adam olarak gördüğü Hitler’in başarısı için çalıştı. 1935’te Çin’de Çan Kay-Şek’in ordusunu eğitmek üzere askeri danışman olarak görevlendirildi.
Ordunun görevi ve örgütlenmesi ile ilgili kitapları da olan ve ölümünden sonra anıları yayımlanan Seeckt, Almanya’nın II. Dünya Savaşı’na hazırlanmasında en çok payı olan kişilerden biri olmuştur.
Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi