I. Rudolf Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

RUDOLF I (1218-1291) Alman kralı ve Kutsal Roma-Germen imparatoru. Habsburg hanedanından gelen ilk Alman kralıdır.

1 Mayıs 1218’de Breisgau’da Limburg’da (bugün FAC’de) doğdu, 15 Temmuz 1291’de Speyer’de öldü. Habsburg Kontu IV.Albert’in oğludur. 1239’da babası ölünce Yukan Alsace, Aargau ve Breisgau bölgelerinde egemenliğini kurdu. Hohenstaufen hanedananıdan gelen Kutsal Roma-Germen imparatorları II. Friedrich ve IV.Konrad’ın (1228-1254) İtalya’da denetim kurmak için Papalık’a karşı yürüttükleri mücadelede onların yanında savaştı. Gerek bu hizmeti karşılığında aldığı ödüllerle, gerek evlilik ve miras yoluyla, egemen olduğu bölgelerin sınırlarını genişleterek, Güney Almanya’nın en güçlü prenslerinden biri durumuna geldi.

1254’te IV.Konrad’m ölmesinden 1273’e değin süren ve imparatorluğun hükümdarsız kaldığı Büyük Fetret Dönemi’nin ardından,gittikçe güçlenen ve tahtta hak iddia eden Bohemya Kralı Il.Ottokar’a (1230?-1278) karşı, I. Rudolf, kendi güçlerini tehdit etmeyecek bir Alman soylusunu kral seçmeye karar veren Alman prensleri tarafından, 1 Ekim 1273’te Frankfurt’ta Almanya krallığına seçildi. 24 Ekim 1273’te Aachen’da taç giydiyse de Kutsal Roma-Germen imparatoru unvanını, ancak Eylül 1274’te, papa X.Gregorius’a Papalık Devletleri’ndeki ve İtalya’daki tüm hak iddialarından vazgeçtiğini bildirdikten ve yeni bir Haçlı seferi düzenlemeyeceğine söz verdikten sonra elde edebildi.

Ardından Büyük Fetret Dönemi’nde imparatorluğun Stirya, Karintiya ve Karniola bölgelerinin ve Avusturya’nın denetimini eline geçiren Il.Ottokar’a karşı savaş açarak 1276’da onu yendi. 1278’de ise, yitirdiği toprakları geri almak amacıyla Avusturya’yı işgal eden Il.Ottokar’ı Dürnkrat Savaşı’nda yenerek, Bohemya’nın Almanya’ya egemen olma tehlikesine son verdi ve Viyana’yı başkent yaptı. 1282’de Alman prenslerinin onayını alarak Il.Ottokar’dan geri aldığı toprakları oğulları Albert ve Rudolf arasında bölüştürdü. Bu yolla Almanya’nın en geniş topraklara ve mülke sahip hanedanlarından biri durumuna getirdiği Habsburglar’ın gelecekte imparatorluğun yönetimine egemen olmasını sağlayacak adımlan attı.

I.Rudolf birbirleriyle savaşan prensler arasında barış sağladı. Büyük Fetret Dönemi’nde kraliyet topraklarını ele geçiren soylularla savaştı, haksız vergi toplayan yağmacı senyörlerin topraklarına el koydu. Yaşamının son yıllarında oğlu Albert’i yerine kral seçtirmek için uğraştı. Ancak herhangi bir hanedanın taht üzerinde sürekli denetim sağlamasının özerkliklerini tehdit edeceğini düşünen Alman prensleri,

I.Rudolf’un ölümünden sonra krallığa güçsüz bir soylu olan Nassau Kontu Adolf’u (1250-1298) seçtiler. Buna karşın 1298’de oğlu, I.Albert (1250-1308) adıyla Almanya tahtına çıkmayı başararak Flabsburg egemenliğini güçlendirdi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski