II. Ferenc Rakoczi Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

RAKOCZI II (1621-1660)

Transilvanya prensi. Yönetimi sırasında Osmanlı Devleti Transilvanya (Erdel) üzerinde yeniden egemenlik kurmuştur.

György Râkoczi (Rakoçi) 30 Ocak 1621’de Sârospatak’ ta (bugün Macaristan’da) doğdu. 7 Haziran 1660’ta Nagyvârad’ta (bugün Romanya’da Oradea) öldü. I. György Râkoczi’nin hayatta kalan en büyük oğlu olarak 1648’de II. Râkoczi adıyla onun yerine geçti.

Babasının yolunu izleyerek doğuda Boğdan, güneyde Eflâk voyvodaları ile ittifak kurmaya çalıştı. Bu arada Calvincilik’i benimseyen karısının da etkisiyle Rumenler’i mezhep değiştirmeye zorladı. 1656’da Polonya kralı olmak umuduyla İsveç X. Karl Gustaf (1622-1660) ile birlikte Polonya’ya karşı saldırıya geçti. Bu savaşa girişirken vergi yoluyla bağımlı olduğu Osmanlı Devleti’ne danışma yoluna gitmedi. Bunu hoş karşılamayan Osmanlı Padişahı IV. Mehmed, II. Râkoczi’nin üzerine Kırım Hanı IV. Mehmed Giray’ı gönderdi. 1657’de IV. Mehmed Giray karşısında ağır bir yenilgiye uğrayarak Polonya’ dan çekilmek ve bu ülkeye milyonlarca florinlik bir tazminat ödemek zorunda kaldı. Aynı yıl Osmanlı Devle-ti’nin baskısıyla Transilvanya Diyeti tarafından prenslikten uzaklaştırıldı.

II.    Râkoczi’nin 1658’de yeniden tahta çıkması üzerine Osmanlı Sadrazamı Mehmed Paşa [Köprülü] komutasındaki bir Osmanlı ordusu Transilvanya’ya girdi. II. Râkoczi Avusturya İmparatoru I. Leopold’un yardımıyla Osmanlılar’a karşı direnmek istediyse de Şeydi Ahmed Paşa’nın Nagyvarad (Varad) Kalesi’ni kuşattığı sırada Mayıs 1660’ta ağır bir biçimde yaralandı. Kısa bir süre sonra öldü. Yerine oğlu I. Ferenc Râkoczi (1645-1676) geçti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski