İlya Repin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

REPİN, İlya (1844-1930)

Rusya’lı ressam. Gerçekçi (realist) anlayışla ele aldığı tarihsel konulu resimleriyle tanınmıştır.

İlya Yefimoviç Repin Ukrayna, Çuguyev’de doğdu, 29 Eylül 1930’da Finlandiya’da, Kuokkala’da öldü. Yoksul bir ailenin çocuğuydu. Resim yapmayı bir ikon ressamından öğrendi. 1863-1869 arasında St.Petersburg’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim gördü. Mezuniyetinde ödül olarak aldığı bir bursla Fransa ve İtalya’ya gitti. 1870’lerde insancıl ve toplumsal düşünceleri, gerçekçi bir anlayışla yansıtmayı ve gezgin sergilerle sanatı yaygınlaştırmayı amaçlayan Peredvizhniki (Gezginciler) grubuna katıldı. 1894’te St. Petersburg Akademisi’nde profesör oldu ve tarihsel resim konusunda resim dersleri verdi.

Repin, ele aldığı konuları gerçekçi bir anlatımla sunmuş ve bu tavrı ile Rusya’da Gerçekçilik akımının en özgün temsilcilerinden olmuştur. Yapıtları güçlü birer toplumsal bildiri niteliğindedir. Sibirya’da sürgünden evine dönen bir siyasal suçluyu betimlediği Onu Beklemiyorlardı adlı resminde, o günlerin önemli bir toplumsal temasını işlemiştir. Repin’in ayrıca çok sayıda ünlü sanatçıyı betimlediği portre çalışmaları da vardır. Peredvizhniki grubunun ve Repin’in çalışmalan, 1930’larda Toplumcu Gerçekçilik eğiliminin öne çıkmasına yardımcı olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Kursk Gubemia’da Dinsel Geçit Töreni, 1880-1883, Tretyakov Galerisi, Moskova; Mus-sorgski’nin Portresi, 1881, Tretyakov Galerisi, Moskova; Kazaklar’ın Türk Sultanına Mektup Yazması, 1881, Tretyakov Galerisi, Moskova; Onu Beklemiyorlardı, 1884, Tretyakov Galerisi, Moskova; Ivan Grozny ve Oğlu Ivan 16 Kasım 1581, 1885, Tretyakov Galerisi, Moskova; Ka-zaklar’ın Sultan IV. Mahmud’a Yanıtı, 1891, Rus Müzesi, Leningrad; Ignatiev’in Portresi, 1902, Rus Müzesi, Leningrad; Şair Andreyev’in Portresi, 1905.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski