Kevin Roche Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ROCHE, Kevin (1922) İrlanda asıllı ABD’li mimar. Ortağı John Gerard Dinkeloo’yla birlikte gerçekleştirdiği değişik görünümlü yapılarıyla tanınmıştır.

14 Haziran 1922’de Dublin’de doğdu. 1945’te İrlanda Ulusal Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Bir süre Dublin ve Londra’da desinatörlük yaptı. 1948’de ABD’ye gitti. 1949’a değin Chicago’daki Illinois Teknoloji Enstitüsü’nün çeşitli araştırmalarına katıldı. 1949’da Birleşmiş Milletler Merkezi Planlama Bürosu’ nda çalışmaya başladı. Bir yıl sonra Eero Saarinen ve ortaklarının mimarlık bürosuna girdi. 1954’ten 1961’e değin büronun Bloomfîeld Hills ve Birmingham’daki şubelerinin Tasarım Bölümü şefi olarak çalıştı. Bu görevi sırasında, 1950’den beri aynı ortaklığın Şantiye Bölümü şefi olan ve 1956’da ortaklığa katılan John Gerard Dinkeloo’yla (1918) tanıştı. 196l’de o da ortaklığa katıldı. 1964’te ABD uyruğuna geçti. 1966’da Dinkeloo’yla birlikte yeni bir ortaklık kurdular ve bundan sonra çalışmalarını bu yeni ortaklık adına gerçekleştirdiler.

Roche’un ilk önemli yapısı New York’daki Ford Vakfı dır. Yapının giriş holü, içteki odalara ışık sağlayan dev bir iç avlu biçiminde düzenlenmiştir. Ağaçları,, havuzu ve farklı kotlardaki çiçeklikleri birbirine bağlayan merdivenleriyle bu avlu büyük cam yüzeylerle çevrili bir bahçe gibidir. Yükseldikçe odaların birer birim geri çekilmesiyle oluşturulan teraslarda da küçük bahçeler yer alır. Roche bunu izleyen yapılarında da hep alışılmış kalıpların dışına çıkmıştır. Cam, çelik gibi malzemeleri çeşitli kimyasal etkiler altında bırakarak alışılmadık renk ve dokular yakalamaya çalışmıştır. Aynı değişiklik arayışı yapılarının konstrüksiyonunda da izlenir. Bütün tasarımlarında, strüktürün doğrudan belirtilmesiyle ortaya çıkan bir biçimleme izlenir. Dinkeloo’yla birlikte Indianapolis’te gerçekleştirdikleri College Yaşam Sigortası Genel Merkezi kesik piramid biçimli üç yapıdan oluşur. Çevreyi olduğu gibi yansıtan cam ön yüzler ve donatılı beton (beton arme) sağır arka yüzler arasındaki karşıtlıkla bu yapılar da ABD mimarlığının en ilginç örnekleri arasındadır.

• YAPITLAR (başlıca): New York Dünya Fuarı IBM Pavyonu, New York; Oakland Müzesi, Oakland; Ford Vakfı, 1968, New York; Rochester Teknoloji Enstitüsü, New York; Richard Lee Lisesi, 1968, New Haven, Connecticut; Wesleyan Üniversitesi (J.Dinkeloo ile), Middletown, Connecticut; Aetna Yaşam Kompüter Merkezi (J.Dinkeloo ile), Hartford, Connecticut; Ulusal Balıkçılık Merkezi ve Akvaryum (J.Dinkeloo ile), Washington D.C.; Araştırma Laboratuvarı (J.Dinkeloo ile), New York; College Yaşam Sigortası Genel Merkezi (J.Dinkeloo ile), 1973, Indianapolis, Indiana; Federal Reserve Bank (J.Dinkeloo ile), New York.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski