Louis Renault Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

RENAULT, Louis (1877-1944)

Fransız, mucit ve sanayici. Otomobil sanayiinin öncülerindendir.

Paris’te doğdu, 24 Ekim 1944’te aynı kentte öldü. Genç yaşlardan başlayarak mühendislik alanında kendini yetiştiren Renault, otomobil yapımcılığına 1898’de Billancourt yakınlarındaki küçük bir atölyede başladı. İlk üretim denemelerinde başarılı olunca, kardeşleri Marcel Renault (1882-1903) ve Femand Renault’nun (1865-1901) yardımıyla Billancourt’da bir fabrika kurdu. Özellikle küçük yanş arabaları yapımı üzerinde uzmanlaşarak kısa sürede ticari başanya ulaştı. Marcel’in bir otomobil yarışında ölmesinden sonra fabrikasını genişletmeye ve çeşitli türde otomobiller yapmaya başladı. I.Dünya Savaşı sırasında ordu için uçak motoru ve cephane üretti. 1918’de piyade savaşı için çok kullanışlı ve hafif olan Renault F.T.modeli tankları geliştirdi. Savaş sonrasında yeniden otomobil üretimine döndü ve yeni fabrikalar kurarak ulusal pazann büyük bölümünü ele geçirdi. II.Dünya Savaşı sonrasında, işgalci Alman birlikleriyle işbirliği yapma suçuyla tutuklandı ve mahkemesi sonuçlanmadan öldü.

1769’da Fransız mucit Cugnot’nun buharla çalışan üç tekerlekli aracyla başladığı kabul edilen çağdaş anlamda otomobil yapımı, 19.yy’ın ikinci yarısında geliştirilen Otto motorunun yarattığı olanaklar sayesinde bir kez daha ilgi çekici duruma gelmiş ve 1885’te Benz, hemen ardından da Daimler, ticari amaçla üretimine geçilebilecek ilk otomobilleri yapmayı başarmışlardı. 1890’larda bu iki mucit geliştirdikleri yeni modellerden çok sayıda satmayı ve üretimlerini artırmayı sürdürürlerken, ortaya çıkan yeni yapımcıların arasında Renault da vardı.

Billancourt’taki küçük atölyesinde kendi yaptığı ilk otomobilde üç tekerlekli bir araçtan çıkardığı 1,75 BG’de bir Dion-Bouton motoru kullanan Renault, yine birçoklan gibi sıradan yapımcı olmakla yetinmedi ve sayısız mucidin yıllar süren çabalarının bir bütünü olan otomobil teknolojisine değerli katkılarda da bulundu. Bu teknolojiyi aralarında tamburlu firen, aynaçatallı vites şanzımam ve priz direk kutusu da bulunan beş yüzü aşkın buluşla zenginleştirirken, sahibi olduğu kuruluşu da ülkesinin en büyük sanayi kuruluşlarının arasına sokmayı başardı.

Renault’un Nazi işbirlikçisi olarak tutuklanmasının ve kendini savunamadan ölmesinin ardından 1945’te Fransız hükümeti tarafından ulusallaştırılan Renault kuruluşları, aralannda Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede kara, deniz ve demiryolu araçları üretimi gerçekleştiren dev bir kuruluş olma özelliğini bugün de sürdürmektedir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski