RUSSOLO, Luigi (1885-1947) İtalyan, ressam ve müzikçi. Hız kavramını işlediği Gelecekçilik (Fütürizm) dönemi resimleriyle tanınmıştır.
30 Nisan 1885’te Venedik yakınlarında, Portugruaro’da doğdu, 4 Şubat 1947’de Cerro di Laveno’da öldü. Babası bir müzikçiydi. İki kardeşi gibi Russolo da müzik öğrenimi gördü. 1910’da ailesiyle birlikte Milano’ya taşındıktan sonra Carra ve Boccioni ile tanıştı, Marinetti’nin Poesia dergisi çevresine girdi. Aynı yıl Fütürist Resmin Bildirgesi’ne imza attı ve grubun sergilerine katıldı. Ancak müzikle olan ilişkisini yitirmedi. 1912-1913 yıllarında “gürültünün müziği” üstüne araştırmalar yaptı. “L’arte dei rumori” (Gürültülerin Sanatı) adlı bir bildirge hazırladı. Bir dizi gürültü çıkancı araç ve org icat etti, bunlar için müzik besteledi ve konserler verdi. Dadacılar daha sonra onun bu deneylerinden yararlandılar.
I. Dünya Savaşı çıkınca Russolo askere alındı ve 1917’de yaralanması üzerine Paris’e gitti. 1930’a değin bu kentte kaldı. Maggiore Gölü kıyısında Cerro’ya yerleştikten sonra yeniden resim yapmaya başladı.
Russolo Gelecekçiler’e katıldığı dönemde, renkleri palette karıştırmadan ayrı ayrı tuvale uyguladığı divizyonizm adı verilen bir teknikle çalışıyordu. Amacı görsel olmayan duyguları resme yansıtmak ve farklı duyguları çağrıştıran anılan tek bir resimde birleştirmekti. 1911’de kitle hareketi ve duygulanyla derinden ilgilenmeye başlamış ve yapıtlarında devrimci güçle gelenekçiliğin çatışmasını yansıtmıştır. Bunu izleyen yıllarda Gelecekçilik’in temel konusu olan hız kavramını işlemiş ve Bir Kadının Hareketinin Özeti ile Hızlanan Otomobil gibi yapıtlar üretmiştir. Son dönem resimlerinde ise şiirsel bir dille figüratif resimler yapmıştır.
• YAPITLAR (başlıca): Parfüm, 1910; Müzik, 1911-1912, Tate Galerisi, Londra; Bir Gecenin Anıları, 1911; Bir Kadının Hareketinin Özeti, Güzel Sanatlar Müzesi, Grenoble; Hızlanan Otomobil, Güzel Sanatlar Müzesi, Paris; Evler ve Işıklar, 1912, Sanat Müzesi, Basel.
• KAYNAKLAR: M.Z. Russolo,, Russolo, e’uomo e’artista, 1958.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi