REGER, Max (1873-1916)
Alman, besteci. Klasik sonrası dönemle çağdaş müzik arasında bir geçiş oluşturmuştur.
Johann Baptist Joseph Maximillian Reger 19 Mart 1873’te Bavyera’da, Brand’da doğdu, 11 Mayıs 1916’da Leipzig’de öldü. İlk müzik eğitimini babasından, sonra da Weiden’de orgcu Adelbert Lindner’den aldı. 1886’dan 1889’a değin Weiden Katedrali’nde org çaldı. 1890-1895 arasında Sondershausen’de ve Wiesbaden’da Alman müzik kuramcısı Hugo Riemann’ın (1849-1919) yanında eğitim gördü. 1895’ten 1896’ya değin Wiesbaden Konservatuvarı’nda piyano, org ve müzik kuramı dersleri verdi. 1901’de Münih’e yerleşti. Burada ilerde org yapıtlarının baş yorumcusu ve tanıtıcısı olacak ünlü orgcu Kari Straube (1873-1950) ile dost oldu. 1905-1906 yıllarında Münih Müzik Akademisi’nde org, kontrpuan ve beste dersleri verdi. 1907’de Leipzig Üniversitesi’nde müzik yönetmeni ve Leipzig Konservatuvarı’nda beste öğretmeni oldu. Bu arada Rusya, İngiltere ve Hollanda’ya konser turnelerine çıkarak birçok oda müziği yapıtını tanıttı. 1911-1914 arasında Meiningen’ de Saray orkestrası yöneticiliği yaptı. 1915’te Jena’ya yerleşti.
Doğadan ya da edebiyattan esinlenmiş programlı müzikten kaçınan Reger, kendine amaç olarak seçtiği “salt müzik”e yılmadan bağlı kalmıştır. Bu nedenle Brahms’ın müziğinin özelliklerinin ve amacının sürdü-rücüsü olduğu söylenebilir. Reger’in soyut müziği, biçim bakımından eski kontrpuan özelliklerine yönelir. Klasik öncesi polifoniyi yeniden diriltme çabalarıyla yazdığı müziğin hemen hemen tümü çalgı için, bunların en çoğu da org için yapılmış bestelerdir. Döneminin bütün öncü akımlarına uzak kalmışsa da kanon, füg, koral ve çeşitlemelerinde Bach’tan Wagner’e uzanan kromatik armoniyi geliştirmiştir. Bu yanıyla Klasik dönem sonrasıyla 20.yy müziği arasında bir geçiş bestecisi olarak kabul edilen Reger, Hindemith ve Honegger gibi çağdaş bestecileri etkilemiştir.
• YAPITLAR (başlıca): Orkestra Müziği: Beethoven’in Bir Teması Üzerine Çeşitlemeler ve Füg; Sinfonietta; Eski Tarzda Süit; Mozart’ın Bir Teması Üzerine Çeşitlemeler ve Füg; Piyano Konçertosu; Keman Konçertosu.O da Müziği: Altılı yaylı çalgılar için; 6 Dörtlü yaylı çalgılar için; Seranat, Flüt, keman ve viyola için 7 Sonat; Keman ve piyano için 3 Sonat viyolonsel ve piyano için. Org Müziği: Süitler; Ein feste Burg ist unser Gott, koral fantazi, (Tanrımız Sağlam Bir Kaledir); Wie schön leucht’t uns der Morgenstern, koral fantazi, (Sabah Yıldızı Bize Ne Güzel Parıldıyor); Freu dich sehr o meine Seele, koral fantazi, (Çok Sevin Ey Ruhum); çeşitli Fantazi ve Fügler; Koral Prelüdler. Vokal Müzik: An die Floffnımg, alto ve orkestra için, (Umuda Sesleniş); Schlichte Weisen, 5 kitap, (Alçakgönüllü Melodiler).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi