Rafael Reyes Kimdir, Hayatı, Kitapları, Keşifleri, Hakkında Bilgi

REYES, Rafael (1850-1921)

Kolombiyalı kâşif, asker ve devlet adamı. 1904-1909 arasında devlet başkanlığı yapmıştır.

Santa Rosa’da doğdu, 19 Şubat 1921’de Bogota’da öldü. 1874’te iki kardeşiyle birlikte Kolombiya’yı Yukarı Amazon Havzası’na bağlayan Putumayo Nehri üzerinde keşif gezisine çıktı. İki kardeşi yolculuk sırasında ölen Reyes 10 yıl ormanda yaşadı. Bu yıllarda orman yollarının ve kauçuk ağaçlarının bulunduğu bölgenin haritasını çıkardı.

1884’te kent yaşamına döndükten sonra orduya katıldı. 1885’te Liberaller’in başlattığı bir ayaklanmayı bastırması kendisine Muhafazakârlar’m desteğini kazandırdı ve generalliğe yükseltildi. Devlet başkanı Rafaei Nunez tarafından önce içişleri bakanlığına, ardından Fransa büyükelçiliğine atandı. 1901-1902 yıllarında Meksika’da yapılan Pan-Amerikan Konferansı’nda Kolombiya’yı temsii etti. 1904’te Muhafazakârlar’ın desteğiyle devlet başkanı seçildi.

Göreve başlamasından hemen sonra meclisi dağıtan Reyes bazı milletvekillerini tutuklattı. Sıkıyönetim ilan ederek ülkede otoriter bir yönetim kurdu. Reyes’in göreve başlamasından bir yıl önce Panama’nın ABD desteğiyle bağımsızlığım ilan edip ayrı bir cumhuriyet kurması, Kolombiya’nın topraklarının küçülmesine ve ekonominin gerilemesine neden olmuştu. Yabancı ülkelerden sağladığı kredilerle ülke ekonomisini düzeltmeye yönelen Reyes, kahve üretimini artırıcı önlemler aldı, kara ve demiryolları yaptırdı. 1909’da Panama Kanalı’nın yönetimini üstlenmiş olan ABD’nin Panama’nın bağımsızlığına karşı 2,5 milyon dolarlık bir tazminat vermesini öngören bir antlaşmayı Panama yetkilileriyle birlikte imzalaması, Reyes’e karşı muhalefeti artırarak protesto gösterilerine yol açtı. Gösterilerin yayılmasını engelleyemeyen Reyes istifa etmek zorunda kaldı ve ülkesini terk etti. 1919’da Kolombiya’ya döndükten kısa bir süre sonra öldü.

• YAPITLAR (başlıca): A traves de la America del Sur, 1902, (“Güney Amerika Üstünden’ ’); Las dos Americas, 1914,(“İki
Amerika”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski