RAŞA, Remzi (1928)
Türk, ressam. Işığa çok az yer verdiği resimlerinde karanlık ve umutsuz bir dünyayı betimlemiştir.
Kırıkhan’da doğdu. Daha çocuk yaşlarında anne ve babasının ayrılması sonucu yaşamı yalnızlık içinde geçti. Maddi ve manevi sıkıntıları, Antakya Lisesi’nde okurken resim öğretmeninin ondaki yeteneği fark etmesiyle azaldı. Raşa bundan sonra kendini olanca gücüyle resme verdi. 1947’de Kırıkhan’da ilk kişisel sergisini açtı. Resim öğretmeninin, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) girmesi önerisini hemen benimsedi ve 1948’de bu okula kaydını yaptırdı. Akademi’deyken Onlar Grubu’na katıldı ve 1953’e değin grubun sanatsal etkinliklerinde rol aldı. Aynı yıl Paris’e giderek yerleşti. Halen çalışmalarını bu kentte sürdürmektedir.
Raşa’nın sanatı, çocukken yaşadığı sıkıntılı yıllarla yakından ilişkilidir. O, her şeyden önce bir duygular ressamıdır. Eskiyle yeni arasında gidip gelir. Buruşuk suratlı, bozulmuş portrelerinde sanki çocukluk günlerini yansıtmıştır. Kullandığı koyu yeşiller, koyu kırmızılar, kahverengiler, griler ve karalar umutsuzluğun bilinçal-tındaki izleri gibidir. Paris’te önceleri soyut resme yönelmiştir. Aslında yansıttıkları, figüratif resimlerinin dünyasından çok farklı değildir. 1958’de yeniden figüratif resme dönen Raşa, natürmort, manzara ve portre çalışmalarında belli bir ruh halini yansıtmıştır. Bunlarda, gölgelerin çevirdiği meyveler ve ara sıra beliren dingin çiçekler resmin karanlık bölümlerinde birleşir.
• YAPITLAR (başlıca): Yalnızlık, 1959; Vahşi Buket, 1959; İşkence, 1960; Ressam Müzehher’in Portresi, 1963 ve 1964; İzmir Laleleri, 1971.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi