SIGISMUND (1368-1437) Macaristan, Almanya, Bohemya ve Fombardiya kralı ve Kutsal Roma-Germen imparatoru. Katolik Kilisesindeki bölünmeye son vermeye çalışmıştır.
15 Şubat 1368’de Nürnberg’de doğdu, 9 Aralık 1437’de Znojmo’da (bugün Çekoslovakya) öldü. Sigismond ya da Zsigmond adlarıyla da anılır. Bohemya Kralı ve Kutsal Roma-Germen İmparatoru IV. Kari von Luxemburg’un küçük oğludur. 1378’de babasının ölümünün ardından ağabeyi Bohemya Kralı IV. Venceslas (1361-1419) Almanya kralı ve Kutsal Roma-Germen imparatoru, o ise küçük bir smır kenti olan Brandenburg’un markgrafı (markiye denk düşen bir soyluluk unvanı) oldu. 1385’te Macar Kralı I.Lajos’un kızı Maria’yla evlendikten iki yıl sonra taç giyerek, karısıyla birlikte Macar tahtına çıktı.
Krallığını Napoli Kralı Ladislas’a karşı korumak için gereksindiği kaynakları 1388’de Brandenburg’u para karşılığında Moravyalı Jobst’a rehin vererek ve Macar köylülerine ağır vergiler koyarak karşılamaya çalıştı. İzlediği yayılmacı dış politika doğrultusunda, ağabeyi IV. Venceslas ile Bohemya soyluları arasındaki iktidar mücadelelerine karıştı. Birçok kez taraf değiştirdikten sonra 1396’da ağabeyiyle barış yaparak Almanya’nın piskopos yardımcısı olmayı başardı. Aynı yıl hızla Macaristan içlerine doğru ilerlemekte olan I.Bayezid (Yıldırım) komutasındaki Osmanlı ordusuna karşı papa IX.Bonifacius’un önderliğinde bir haçlı seferi düzenledi. Eylül 1396’da Niğbolu’da yapılan savaşta Osmanlıiar karşısında ağır bir yenilgiye uğradı.
1400’de IV.Venceslas’ı devirerek Almanya kralı olan Platin Kontu Rupert’in 1410’da ölmesi üzerine, Moravyalı Jobst’la Alman tahtı için mücadeleye girişti. 1411’de Jobst’un ölümü üzerine seçici prenslerin çoğunun desteğini sağlayarak Almanya krallığına seçildi.
1412-1413 yıllarında Venedikliler’e karşı İtalya’ ya bir sefer düzenledi. Bu seferi sırasında, 1378’de biri Avignon’da diğeri Roma’da olmak üzere iki ayrı papanın papalık üzerinde hak iddia etmesinden beri süren Katolik kilisesi içindeki Büyük Doğu Bölün-mesi’ne son vermek ve kilisenin birliğini sağlamak amacıyla girişimlerde bulundu. Bu iki papadan ayrı olarak Pisa’da papalığım ilan etmiş olan XXIII.Johannes’i bir konsil toplamaya ikna etti. 1414’te Konstanz’ da toplanan konsilin çalışmaları sonucu 1417’de Katolik kilisesi içindeki bölünme son buldu. Bu sırada, görüşlerini savunmak için konsile davet ettiği ve can güvenliğini sağlayacağına söz verdiği Çek din reformcusu Jan Hus’un 1415’te kiliseye karşı geldiği gerekçesiyle yakılarak öldürülmesine engel olmadı. Jan Hus’un izleyicilerinin büyük tepkisine neden olan bu olay 1419’da ağabeyi IV.Venceslas’ın ölümünün ardından vârisi olduğu Bohemya tahtına çıkmasını engelledi. Jan Hus’un izleyicilerinin Bohemya’da başlattıkları dinsel ve ulusal ayaklanma sırasında birçok kez yenilgiye uğradı ve Bohemya tahtına ancak ölümünden bir yıl önce, 1436’da çıkabildi.
1428’de Osmanlılar’a karşı yeni bir sefer düzenleyerek yenilen Sigismund, 1431’de İtalya’ya giderek Lombardiya tahtını ele geçirdi. 1433’te ise Kutsal Roma-Germen imparatoru olarak taç giydi. Ölümünden sonra tek çocuğu olan kızı Elisabeth’in kocası Habsburg sülalesinden Avusturya Dükü V.Albercht, (1397-1439) II.Albert adıyla Macaristan Bohemya ve Almanya kralı oldu.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi