Aaron Klug Kimdir, Hayatı, Çalışmaları, Hakkında Bilgi

KLUG, Aaron (1926) Güney Afrikalı biyokimyacı. Nükleik asit ve proteinlerin üçboyutlu yapısına ilişkin çalışmalarıyla 1982 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.

11 Ağustos 1926’da Litvanya’da doğdu. Uç yaşındayken ailesiyle birlikte yerleştiği Güney Afrika’da öğrenim görerek, Johannesburg’taki Witwatersrand Universitesi’nden fen dalında lisans, Cape Town Universitesi’nden lisansüstü derecelerini aldı. Ardından, burslu öğrenci olarak Ingiltere’ye gidip Cambridge Universitesi’ne bağlı Trinity College’da kristalbilim konusunda doktora çalışmalarını tamamladı. 1954-1957 arası Londra Universitesi’ne bağlı Birkbeck College’da araştırma görevlisi olarak bulunan Klug, 1958’de aynı kurumda virüslerin yapısı üzerinde çalışan bir araştırma grubunun başına getirildi. 1962’de Crick’in çağrısı üzerine Cambridge’e dönerek araştırmalarım Medical Research Council’da sürdürdü ve 1978’de yapısal araştırmalar bölümünün iki başkanlığından birine atandı. 1969’da Royal Society üyeliğine seçildi, 1982’de de Nobel Kimya Ödülü’ nü kazandı.

Kristal yapı çözümlemesinde elektron mikrosko-punun kullanımına öncülük eden Klug, incelenecek malzemenin elektron demetleri, X ya da ışık ışınları aracılığıyla değişik açılardan çekilmiş görüntülerini, üçboyutlu bir imge oluşturacak biçimde birleştirecek yöntemler geliştirdi. Biyoloji ve kimya teknikleriyle zenginleştirdiği bu yöntemleri, ayrı ayrı ya da bileşim halindeki çeşitli nükleik asit ve proteinlerin üçboyutlu yapısının incelenmesine uygulayarak, araştırmalarını özellikle tütünde mozayik hastalığına yol açan virüs üzerinde yoğunlaştırdı. Bu virüste ribonükleik asit ve binlerce yapısal proteinin birleşerek virüs parçacığını nasıl oluşturduğunu ayrıntılı bir biçimde inceleyen, virüs kabuğunun oluşumunu ve kimi bileşiklerin etkisiyle yıkımından sonra nasıl yeniden üretildiğini açığa çıkaran Klug, virüs biyokimyasının anlaşılmasına katkıda bulunduğu gibi, bu çalışmalarıyla kristal-bilimin gelişmesinde de etkili olmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski