Alfred Kantorowicz Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KANTOROWICZ, Alfred (1880-1962) Alman diş hekimi. İstanbul Universitesi’nde görev alarak, Türkiye’de diş hekimliğinin ve çene cerrahisinin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

18 Haziran 1880’de Posen’de doğdu, 6 Mart 1962’de Bonn’da öldü. Diş hekimliği ve tıp öğrenimini Berlin, Münih ve Freiburg üniversitelerinde tamamladı. 1906’da doktora derecesini aldıktan sonra, dönemin önde gelen hekimlerinin yanında çalışarak cerrahi, bakteriyoloji ve iç hastalıkları alanında deneyimini artırdı. 1913’te Bonn Üniversitesi’nde doçent, 1923’te aynı üniversiteye bağlı Diş ve Ağız Hastalıkları Enstitüsü’nde profesör ve enstitü yöneticisi oldu. 1927’de çene ortopedisi kliniğini kurarak, özellikle okullarda örgütlenmiş ekiplerle okul çağındaki çocukların, ayrıca gezici ekiplerle halkın diş sağlığını korumaya yönelik çalışmalar yaptı. 1933’te İstanbul Üniversitesi’nin çağrısıyla Türkiye’ye gelen ve bu üniversiteye bağlı Diş Hekimliği Enstitüsü’nün yöneticiliğini üstlenen Kantorowicz, 1948’de emekliye ayrıldı. 1950’de ülkesine dönerek ölünceye değin Nordrhein-Westfalen Eyaleti’nin sosyal işler bakanlığı danışmanlığını yaptı.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne (IÜTF) bağlı Diş Hekimliği Enstitüsü’ndeki yöneticiliğinin ilk yıllarında, henüz kuruluş aşamasındaki bu kurumun eğitim programını düzenleyen Kantorowicz, on beş yıllık görev süresince enstitüyü ileri bir öğretim kurumu haline getirdi. Diş hekimliği öğretiminde gerekli gördüğü patoloji, mikrobiyoloji ve anatomi gibi temel tıp bilimlerine ağırlık vererek öğretim programını genişletirken, İÜTF’de ilk kez cerrahi protez uygulamalarını başlattı. Öğretim görevinin yanı sıra özellikle ağız, çene ve yüz cerrahisine ilişkin araştırmaları yürüten ve enstitü dışındaki diş hekimleri için kurslar düzenleyen Kantorowicz, çalışmalarıyla Türk diş hekimliğine değerli katkılarda bulunmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Klinische Zahnheilkunde, 1932, (“Klinik Diş Tedavisi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski