Alfred Kastler Kimdir, Hayatı, Buluşları, Hakkında Bilgi

KASTLER, Alfred (1902 – 7 Ocak, 1984) Fransız, fizikçi. Geliştirdiği “optik pompalama” yöntemiyle, laser ve maser yapımını olanaklı kılmıştır.

3 Mayıs 1902’de o zamanlar Almanya’nın sınırları içinde bulunan Alsace bölgesinin Guebwiller kentinde doğdu. Ortaöğreniminin ardından Paris’e giderek Ecole Normale Superieure’de fizik eğitimi gördü. 1926-1931 arasında Rhine bölgesinin taşra kentleri olan Mulhouse, Colmar ve Bordeaux’daki liselerde öğretmenlik yaptıktan sonra 1931 ’de Bordeaux Üniversitesi Fen Fakültesi’ne asistan olarak atandı. 1936-1938 arasında da Clermont-Ferrand Üniversitesi’nde öğretim görevliliğinde bulundu. 1938’de profesörlüğe yükseltildi ve Bordeaux’ya dönerek buradaki Fen Fakültesi’nde ders vermeye başladı. 1941’de Ecole Normale Superieure’de fizik profesörlüğüne getirildi. 1968’e değin sürdürdüğü bu görevinin yanı sıra, Paris Üniversitesi’nde ve kısa bir süre için Belçika’daki Louvain Üniversitesi’nde de dersler veren, 1958-1972 arasında Centre National de la Recerche Scientifique’ in yönetim kurulunda çalışan ve bu kuruma bağlı Atom Saati Laboratuvarı’nı yöneten Kastler, 1966’da Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştır.

Kastler atom fiziği alanındaki çalışmalarını özellikle radyofrekans ince yapı ve aşırı ince yapı ölçümleri üzerinde yoğunlaştırdı. Manyetik rezonans ve ışınlama yöntemleri yardımıyla belirlenebilen bu yapılar, optik tayf ölçümünde gözlenemezler. Kastler, bu iki yöntemi birleştirerek geliştirdiği “optik pompalama” ile atomları bir enerji düzeyinden başka bir üst enerji düzeyine çıkartarak bu sorunu çözmüştür.

Herhangi bir sistemde düzensiz olarak dağılmış atomların kendi manyetik alanları vardır. Sisteme optik pompalama uygulandığında, tekil manyetik enerji düzeyleri yeniden düzenlenir ve atomlar tek bir manyetik alan doğuracak biçimde yönelim kazanırlar. Böylece, sistemin toplam enerjisi artarken kuvantum durumları değişen atomların, ince yapı ve radyofrekans tayfının yanı sıra, elektron ya da çekirdek polarizasyonlarının kesitlerinin ve salınım güçlerinin ölçülebilmesi de olanaklılık kazanır.

Öte yandan, optik pompalama sırasında elektronlar ışıktaki fotonları emerek enerjilerini artırırlar. Daha sonra madde kendi değerlilik kuşağına, ya da alt enerji düzeyine dönerken, bu fazla enerjiyi tek bir dalga boyunda ve aynı fazda elektro manyetik dalgalar biçiminde açığa çıkartır. Görülebilen ışık frekansındaki ışınımlara laser, daha küçük dalga boyundaki ışınımlara da maser denir.

Kastler, çalışmalarıyla atom yapısı incelemelerine yeni veriler sağlamış ve laser ile maşerin geliştirilmesini olanaklı kılmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski