HOGARTH, Burne (1911-28 Ocak 1996) ABD’li çizgi romancı ve ressam. Tarzan ile en başarılı çizgi romanlardan birini yaratmıştır.
25 Aralık 1911 ’de Chicago’da doğdu. Küçüklüğünden beri resme ilgi duyuyordu. On beş yaşında bir şirkette yardımcı ressamlığa başladı. Bir yıl sonra da kendi hazırladığı ilk çizimleri yapmakla görevlendirildi. Bir yandan çalışıyor, bir yandan da eğitimini sürdürüyordu. Chicago Sanat Enstitüsü’nde resim, Crane College ve Northwestern Üniversitesi’nde de sanat tarihi ve antropoloji öğrenimi gördü. İlk çizgi roman denemesini 1929’da yaptıysa da başarılı olamadı. Gazete ve dergilere resim veren şirketlerdeki ressamlığını sürdürdü. 1936’da Tarzan çizgi romanını hazırlamakta olan Harold Foster’in (1892) çizerlikten ayrılacağını bildirmesi üzerine bu işe başvurdu. Kendi imzasını taşıyan ilk Tarzan 1937’de yayımlandı.
1945’te yayımcı şirketin koyduğu kısıtlamalara karşı çıkarak bir süre Tarzan’ı bıraktı, Drago adlı bir çizgi romana başladı. Kendine yeni haklar sağlayınca 1947’de gene Tarzan’a döndü. 1950’de, bu kez de yabancı ülkelerdeki telif haklan konusunda anlaşmazlık çıkınca, bu çizgi romanı tümüyle bıraktı. Arkadaşı Silas Rhodes’le birlikte 1947’de New York’ta kurmuş olduğu School of Visual Arts’da (Görsel Sanatlar Okulu) öğretmenlik yapmaya başladı. Kendini resim ve yazı çalışmalarına vermek amacıyla 1970’te bu okuldaki görevinden ayrıldı.
Hogarth’ın gerçekçi ve etkileyici bir çizgisi vardır. Özellikle hareketli insan vücudunu büyük bir ustalıkla canlandırmıştır. Tarzan’ı, Rönesans ressamlarının ideal insan vücudu anlayışına benzer bir tutumla çizmesi, “çizgi romanın Michelangeio’su” diye adlandırılmasına neden olmuştur. Tarzan’ı yalnız gücüne dayanan değil, aklını da kullanan bir insan olarak ele almıştır. Bu nedenle öyküleri zorlamış, hatta kimi zaman çizgi romanın senaryolarını kendi yazmakta diretmiştir. Tarzan’a kattığı kişilik öylesine güçlüdür ki, pek çok kimse onun, yazar Edgar Rice Burroughs (1875-1950) tarafından değil de, Hogarth tarafından yaratıldığını sanır. 1972’de gene bu konuya dönerek Burroughs’un ilk iki kitabını çizgi roman biçiminde resimlemeye başlamıştır.
Hogarth yalnız çizgi romancı değildir. Yağlıboya resimleri, gravürleri, çizimleri sergilendiği her yerde ilgiyle izlenen bir ressamdır. Ayrıca iyi bir öğretmen olarak da ün yapmıştır. New York’taki Görsel Sanatlar Okulu’nu ülkesinin en seçkin özel sanat okullarından biri durumuna getirmiş, resim yapma konusunda öğretici kitaplar yazmıştır.
•YAPITLAR (başlıca): Tarzan Jungle Lord, 1968, (“Ormanlar Hakimi Tarzan”); DynamicFigüre Dravıing, 1970, (“Hareketli Figür Çizimi”); Tarzan of the Apes (E.R. Burroughs’un özgün metninden R.M.Hodes’in uyarlaması ile), 1972 (“Tarzan Maymunlar Arasında”); Dynamic Anatomy, (ty.), (“Hareketli Anatomi”); Drazving the Fluman Head, (ty.), (“İnsan Başının Çizilmesi”).
• KAYNAKLAR. M.Horn, Tarzan, Seigneur de la jungle, 1967.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi