Çelebizade İsmail Asım Efendi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

İSMAİL ASIM EFENDİ [Küçükçelebizade] (1685-1760) Osmanlı tarihçi ve Divan şairi. Raşid Efendi’nin Tarih’ine ek yazmıştır.

İstanbul’da doğdu, 16 Şubat 176Q’ta aynı kentte öldü. Doğum tarihi kesin değildir. Reisülküttap Küçükçelebi Mehmed Efendi’nin oğludur. Bundan ötürü Küçükçelebizade diye anılır. Medrese öğrenimi gördü. Hattat Abdülbaki Arif Efendi’den hat dersleri aldı. İlmiye mesleğine girdi. 1708’de müderris olup İstanbul’da Kenan Paşa Medresesi’ne atandı. Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından Halep kadılığına atanan Raşid Efendi’nin yerine, 2 Temmuz 1723’te vakanüvisliğe getirildi. Raşid’in yazmadığı dönemi de katarak onun Tarih’ini 20 Ağustos 1722’den başlatıp 29 Temmuz 1729’a değin getirdi. Gerek kendi, gerekse kendinden sonra gelen Sami Bey 1729 yılı olaylarını yazmadıkları için, vakanüvis tarihlerinde bu yıl eksiktir.

1732’de Yenişehir-i Fenar, daha sonra da Bursa, Medine ve İstanbul kadılıklarında bulundu. 1755’te Anadolu kazaskeri, iki yıl sonra da Rumeli kazaskeri oldu. 30 Haziran 1759’da şeyhülislamlığa getirildi. Yaşamının sonuna değin bu görevde kaldı.

İsmail Asım Efendi’nin gözlemlerine ve belgelere dayanarak yazdığı Tarih’inden başka Divan’ı ve mektuplarından oluşan bir Münşeat’ı vardır. Hoca Gıyaseddin Nakkaş’ın yazdığı Acâihü’l-Latâ’if adlı Farsça Hıtay (Çin) seyahatnâmesini de Türkçe’ye çevirmiştir. Şair Nedim’in etkisinde kalarak şiirler yazmayı da denemiştir.

 YAPITLAR (başlıca): Tarih-i Çelebizâde, (ö.s.), 1740; Asım Divanı, (ö.s.), 1851; Münşeât-ı Asım, (ö.s.), 1869.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski