Deli İbrahim Kimdir, Kısaca Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

İBRAHİM [Deli] (1615-1648) Osmanlı padişahı. Döneminde valde sultanların egemenliği başlamıştır.

5 Kasım 1615’te İstanbul’da doğdu, 18 Ağustos 1648’de aynı kentte öldü. Ahmed ile Kösem Mahpeyker Sultan’ın küçük oğludur. Şehzadeliğinde sarayda kapalı tutuldu. Ağabeyi IV. Murad’ın ölümü üzerine 9 Şubat 1640’ta padişah oldu. Tahta çıktığında sadrazam olan Kemankeş Kara Mustafa Paşa’yı görevde tuttu. Saltanatının ilk yıllarında ayarı bozulan sikke düzeltildi, maliye işleri düzene sokuldu. Ciddi ve dürüst bir devlet adamı olan Kemankeş Mustafa Paşa’yı 1644’te görevden alan İbrahim, daha sonra beş sadrazam değiştirdi.

Ancak 1669’da Girit’in fethiyle sona erecek olan Osmanlı-Venedik Savaşı İbrahim’in padişahlığı döneminde başladı. Girit üzerine gönderilen silahdar Yusuf Paşa 1645’te Hanya’yı fethetti. Daha sonra Girit serdarı olan Deli Hüseyin Paşa 1646’da Resmo’ yu (Rethymnon) ele geçirdi. 1647’de adanın merkezi Kandiye’yi kuşattı.

Girit Savaşı sürerken devletin iç durumu gittikçe bozuldu. Saray giderleri hâzineyi sarsacak boyutlara ulaştı. Devlet hizmetleri rüşvetle satılmaya başlandı. Cinci Hoca gibi kişiler yönetimde etkin olmaya başladılar. Kösem Sultan da devlet işlerine gittikçe daha fazla karışmaya başladı. Padişahın dengesiz davranışları da hoşnutsuzluğu artırdı. 8 Ağustos 1648’de ocak ağaları, ulema ve Kösem Sultan anlaşarak İbrahim’i tahttan indirdiler. Sarayda bir odaya hapsedilen İbrahim burada boğularak öldürüldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski