KARACA, Duran (1934-Kasım 2006) Türk, ressam. Kırsal kesim insanlarını çağdaş bir yorumla ele almıştır.
1 Mayıs 1934’te Ceyhan’da doğdu. Ortaöğrenimden sonra başladığı hukuk eğitimini yarıda bırakarak İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) girdi. Halil Dikmen ve Cemal Tollu atölyelerinde çalıştı. Mezuniyetinden sonra Avrupa’da Paris, Amsterdam ve Kopenhag’da bir süre kaldı, incelemeler yaptı. 1962’den başlayarak ondan fazla kişisel sergi açtı. Yurt dışında açılan çeşitli sergilere yapıtlar verdi. 1970’te TRT Resim Yarışması Başarı Ödülü’nü, 1981’de Kültür Bakanlığı’nca açılan Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Devrimler konulu yarışmada mansiyon kazandı.
Renkçi bir ressam olarak kabul edilen Duran Karaca, hemen hemen bütün resimlerinde teknik ve estetik bir bütünlük oluşturmaya çaba göstermiştir. Leke istiflemeleriyle kurduğu dengeli kompozisyonlarında, vurgu öğesi olarak renk önem kazanır. Resimdeki ışık düzenini renkler arasındaki ince tonlamalardaki geçişlerle sağlar. Çukurova’nın doğasından yola çıkarak kırsal kesim insanının, yürüklerin yaşamım anlatır. Duyarlı biçimleriyle toplumsal mesajlar iletir. Üslubunda, geleneksel Anadolu kültüründen kaynaklanan çağdaş bir yoruma ulaştığı izlenir.
• YAPITLAR (başlıca): Öğün, 1966; Yıldız Alacasında Harman Yeri, 1970; Tarla Bitiminde Irgatlar, 1970; Cibinlik, 1972; İlk Akşam, 1978, Ankara Resim ve Heykel Müzesi; Çukurova’dan, 1979, Ankara Resim ve Heykel Müzesi; Anavarza’da Gece, 1981; Kırmızılı Kadın, 1981; Dağ Başlan, 1981; Develer, 1984; Susuzluk, Avrupa Konseyi Türkiye Temsilciliği, Strasbourg.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi