KENDALL, Edward Calvin (1886-1972) ABD’li biyokimyacı. Tiroit bezince salgılanan tiroksin hormonunu ayırmış, böbreküstü bezi hormonlarına, özellikle kortizona ilişkin araştırmalarıyla 1950 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’ne ortak olmuştur.
8 Mart 1886’da Connecticut Eyaleti’nin South Norwalk kentinde doğdu, 4 Mayıs 1972’de New Jersey Eyaleti’nin Princeton kentinde öldü. Columbia Üniversitesi’nde kimya öğrenimi görerek 19Q8’de lisans, 1910’da doktora derecesini aldı. Aynı yıl bir ilaç firmasının araştırma bölümünde, 1911-19İ4 arası New York’taki St.Luke Hastanesi’nde görev alarak tiroit hormonu üzerindeki araştırmalarına başladı. 1914’te Minnesota Eyaleti’nin Rochester kentindeki ünKi Mayo Kliniği’nde biyokimya bölümü başkanlığına, 1921’de fizyolojik kimya profesörlüğüne atanan Kendall, 1951’de bu kuruluştan emekliye ayrıldıktan sonra Princeton Üniversitesi’nde konuk biyokimya profesörü olarak çalışmalarını sürdürdü.
1950’de ABD Ulusal Bilimler akademisi’ne üye seçildi, aynı yıl kortizon hormonuna ilişkin araştırmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü Reichstein ve Hench ile bölüştü.
Kendall’in ilk önemli araştırması, metabolizmayla ilişkisi 19.yy’ın sonlarında ortaya çıkarılan tiroit bezinin biyolojik etkinliğini sağlayan hormon salgıları üstüneydi. Tiroit bezinden elde edilen tiroglobülin üzerindeki araştırmaları sonucu, 1914’te, bir aminoasit olan tirozin ile dört iyot atomu içeren tiroksini ayrıştırmayı başaran Kendall’in bu çalışmaları, metobolizmamn düzenlenmesinde hormonların etkinliğinin yoğun bir biçimde ele alındığı bir dönemi başlatmıştır.
1930’lardan sonra araştırmalarını böbreküstü bezinin hormon salgısı üzerinde yoğunlaştıran Kendall, özellikle bu bezin kabuk bölgesinden salgılanan hormonları incelemeye başladı. 16.yy’dan beri bilinmesine karşın fizyolojik işlevi ancak 19.yy’da anlaşılmaya başlayan ve kortikoit adıyla anılan bu hormonların bileşimindeki yirmiyi aşkın madde üzerinde yaptığı araştırmalar sonucunda, özellikle, bulunuş sırasına göre A,B,C ve E diye adlandırdığı bileşiklerin etkili olduğunu buldu. Genelde sodyum, potasyum, klor gibi mineraller ile şekerin dokularda kullanımım düzenleyen bu hormonları salgıdan ayırıp yalın halde elde eden ve sentezini gerçekleştiren Kendall, daha çok şeker metabolizmasını etkileyen ve sonradan “kortizon” diye adlandırılan E bileşiğinin klinik uygulamasına da katkıda bulundu. Mayo Kliniği’nde Hench ile birlikte sürdürdüğü araştırmalar sonucunda bu hormonun romatoit artrit tedavisinde başarıyla kullanılabileceğini gösterdi.
Kendall’in tiroit ve böbreküstü bezi hormonlarına ilişkin öncü nitelikteki çalışmaları, bir yandan hormonların kimyasal nitelikleri ile biyolojik etkinliklerinin, öte yandan klinik uygulamadaki öneminin anlaşılmasında büyük katkıda bulunmuştur.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi