Emanuel Karasu Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

KARASU, Emanuel ( ? – 1934) Osmanlı siyaset adamı. İttihat ve Terakki içinde sahip olduğu ilişkilerden yararlanarak savaş vurgunculuğu yapmıştır.

Selanik’te doğdu, İtalya’nın Trieste kentinde öldü. Aslen İspanyol Yahudisi’dir. Selanik’te avukatlık yaparken İttihat ve Terakki’ye girdi. Mason örgütünde “Macedonia Rivorto” locasının üstadı âzami olan Emanuel Efendi, İttihat ve Terakki Selanik kolunun mason localarıyla ilişki kurmasını ve maddi yardım almasını sağladı. II.Meşrutiyet’ten sonra 1908-1912 arasında Selanik, 1914-1918 arasında da İstanbul milletvekilliği yaptı. I.Dünya Savaşı sırasında iaşe müfettişi oldu ve bu arada büyük bir servet biriktirdi. 1919’da İngiliz donanmasının İstanbul’a girmesi üzerine gizlice İtalya’ya kaçtı. İtalyan uyruğuna geçerek Trieste’ye yerleşti.

İngilizler tarafından İttihat ve Terakki’nin “habis ruhları”ndan biri olarak nitelendirilmesine karşılık, bu örgüt içinde sanıldığı kadar etkin bir yeri olmadı. Ancak savaş koşullarından yararlanarak büyük vurgunlar yapması yüzünden, bu dönem zenginlerinin bir simgesi haline geldi. “Ben Osmanlı Bankası kadar Osmanlıyım” diyen Karasu Yahudi olmakla birlikte Siyonizm aleyhtarı önlemleri desteklemiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski