KINALI, Erol (1944) Türk, ressam ve heykelci. Heykel ve resmi bir arada kullanarak geometrik biçimlerle organik biçimlerin karşıtlığım vurgulayan çalışmalar yapmıştır.
İskenderun’da doğdu. 1968’de Gazi Eğitim Enstitüsünün. (şimdi Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi) Resim Bölümü’nü bitirdi. 1970-1975 arasında Almanya’da Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenim gördü. Aynı yıllarda Almanya’nın çeşitli kentlerinde karma sergilere katıldı, Münih’te kişisel bir sergi açtı. Halen Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir.
Kınalı, resim ve heykellerinde insanı değişik biçimlerde ve mekânlarda, sorunlarıyla birlikte irdeleyerek resimlemeyi amaçlayan çalışmalar yapmıştır. Resimlerindeki düzenlemeleri, geometrik ve organik biçim karşıtlığı üstüne kurmuştur. Küp, kare, üçgen, koni, silindir gibi biçimlerin içine, insanları organik biçimler olarak yerleştirmiş, böylece geometriden gelen sınırlayıcılık ve katılık ile yumuşak ve akıcı olanın karşıtlığını vurgulamıştır.
Bazı yapıtlarında heykel ve resmi bir arada kullanarak mekân duygusunu güçlendirmeye yönelmiştir. Son çalışmalarında kare ya da dikdörtgen tuvali bırakıp, biçimini kendisinin belirlediği yüzeyleri resimlemeye başlamıştır.
• YAPITLAR (başlıca): Resim: İnsan ve Teknik, 1972; Toplum ve İnsanlar, 1972; İki Parça İnsan, 1974, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Kutudaki insanlar, 1979; Dört Duvar Arasında, 1979; Abdi İpekçi Anısına, 1981. Heykel: Teknik Adam, 1973; Davulcu, 1973; Bronz Heykel, 1974-1975, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Üçlü Grup, 1980.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi