Hans Kienle Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

KIENLE, Hans (1895-1975) Alman astronomi bilgini. Ege Üniversitesi Gözlemevi’nin kurucularındandır.

22 Ekim 1895’te Kulmbach’ta doğdu, 15 Şubat 1975’te Heidelberg’de öldü. 1814’te Münih Üniversi-tesi’nde astronomi öğrenimine başladı. 1918’de doktorasını tamamladıktan sonra astrofizik alanına yöneldi. 1924’te Göttingen Üniversitesi’nde astronomi profesörlüğüne, 1939’da Potsdam Astrofizik Gözlemevi’nin yöneticiliğine, 1946’da da Berlin Üniversitesi’nde ordinaryüs profesörlüğe getirildi. 1950’de atandığı Heidelberg Gözlemevi yöneticiliğini emekli olduğu 1962’ye değin sürdüren, daha sonra UNESCO’ nun bilimsel işbirliğini amaçlayan çalışmalarında görev alarak Mısır’a giden ve bir süre Helwan Gözlemevi’nde çalışan Kienle 1965’te Türkiye’ye geldi ve Ege Üniversitesi’nde görev aldı.

En önemli araştırmalarını Göttingen’de tayfölçümü konusunda yapan ve gerek evrenin yapısı, gerek tayf yardımıyla yıldızların sıcaklıklarının bulunması ve sınıflandırılması konularında çok sayıda makale ve kitap yayımlayan Kienle, aynı zamanda başarılı bir yöneticiydi. Yönettiği kuruluşların yeniden düzenlenmesini ve en gelişmiş gözlem araçlarıyla donatılmasını sağlamış, Göttingen’deki Heinberg astrografı-nın, Tautenburg’daki büyük teleskopun ve Heidel-berg’deki Happel Laboratuvarı’mn kuruluşunu gerçekleştirmiştir.

Ege Üniversitesi’nde çalıştığı dönemde. A.Kızılırmak ile birlikte kuruluşunu gerçekleştirdiği gözlemevinde yürütülen araştırma programlarının hazırlanmasında görev almış, Türkiye’nin gereksinim duyduğu nitelikte araştırmacı astronom yetiştirilmesini ve astronomi öğretim düzeyinin yükseltilmesini amaçlayan çalışmalara değerli katkılarda bulunmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

 

Daha yeni Daha eski