KAVRUK, Hasan (1919 – 29 Ocak 2007, İstanbul) Türk, ressam. Lirik soyutlamacı bir anlayışla yaptığı manzara resimleriyle tanınmıştır.
Akseki’de doğdu, ilk ve ortaöğreniminden sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nden (şimdi Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi) mezun oldu. Bir süre ortaokullarda resim öğretmenliği yaptı. 1944’te Ankara’da ilk kişisel resim sergisini açtı. Daha sonra Ankara Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’ ne katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resim öğrenimi için Paris’e gönderildi. Burada Andre Lhote ile çalıştı. Ecole Superieure des Beaux-Arts’m fresk atölyesine de devam ederek bu konuda uzmanlaştı. Daha sonra çalışmalarını bir süre Jean Lombart’m atölyesinde sürdürdü. Yurda dönünce 1952-1965 arasında Milli Eğitim Bakanlığı genel müfettişlik görevinde bulundu. Daha sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nde (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) öğretim üyesi olarak görev aldı. 1982’de emekli oldu.
İlk yıllarındaki çalışmalarında gerçekçi bir tavırla yerel konuları resimleyen Kavruk, daha sonra izlenimci (empresyonist) anlayış doğrultusunda çalışmaya başlamıştır. Lombart’ın öğrencisi olduğu sıralarda soyuta yönelmiş ve lirik soyutlamacı resimler yapmıştır. Daha çok doğayı konu almakla birlikte soyutlamalarında doku ve renk konudan daha fazla önem kazanır.
• YAPITLAR (başlıca): Düşün, 1975; Bodrumdan, 1974; Egzotik Doğa, 1975; Orman Yangınından Sonra, 1977; Doğanın Cilveleri, 1977; Soyut Manzara I; Yaşayan Anadolu, İş Bankası Koleksiyonu.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi