Helmut Kohl Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

KOHL, Helmut (1930) Alman devlet adamı. 1982’den bu yana başbakan olarak görev yapmaktadır.

3 Nisan 1930’da Ludwigshafen’de (bugün Rheinland Pfalz Eyaleti’nde) doğdu. Frankfurt ve Heidelberg üniversitelerinde hukuk, siyaset, sosyoloji ve tarih öğrenimi gördü. Doktora çalışmaları sırasında Heidelberg Üniversitesi’ne bağlı Alfred-Weber Ens-titüsü’nde siyaset bilimi araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1958’de Heidelberg Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı.

1947’de Ludwigshafen kentinde CDU’nun (Christlich-Demokratische Union – Hıristiyan Demokratik Birliği) gençlik örgütünün kurulmasına katkıda bulunarak siyasi yaşama atıldı. Ardından Ludwigshafen kent meclisine seçildi. 1953’te CDU’ nun Rheinland Pfalz eyalet örgütünde çalışmaya başladı; 1959’da CDU Ludwigshafen örgütü başkanlığına getirildi. Parti içinde kısa zamanda yükselerek 1963’te CDU’nun ulusal düzeydeki yönetim kurulunda yer aldı. 1966’da Rheinland Pfalz eyalet örgütü başkanı oldu. 1969’da eyalet meclisi başkanlığına ve CDU’nun başkan yardımcılığına seçilen Kohl, aynı zamanda parti programım yenilemekle görevli komisyonun başına getirildi. Haziran 1973’te, CDU’nun 1972 seçimlerinde oy kaybetmesi üzerine parti içindeki etkisini yitiren parti başkanı Barzel’in yerine geçti. CDU Kohl’un başkanlığında yeniden güçlenerek yerel seçimlerde büyük başarı kazandı.

Ekim 1976’da yapılan seçimleri kazanarak CDU temsilcisi olarak Federal Meclis’e (Bundestag) girdi. 1976-1982 arasında H.Schmidt’in başkanlığındaki SDP-FDP (Sozialdemokratische Partei Deutschlands-Freie Demokratische Partei/Sosyal Demokrat Parti-Hür Demokrat Parti) koalisyonuna karşı muhalefetin önderliğini üstlendi. Eylül 1982’de FDP’nin hükümetten çekilmesi üzerine kurulan CDU-FDP hükümetinde başbakan oldu.

Mart 1983’te yapılan seçimlerden sonra CDU’ nun Bavyera’daki uzantısı olan CSU (Christlich-Soziale Union-Hıristiyan Sosyal Birliği) ile bir koalisyon hükümeti kuran Kohl başbakanlık görevini sürdürdü. Başkanlığındaki hükümetin Demokratik Alman Cumhuriyeti’ne 950 milyon DM’lık kredi vermesi ve Kohl’un DAC ile birleşme amacında olduklarım açıklaması dünya basınında geniş yankılara yol açtı. 1984’te İsrail’e yaptığı ziyarette, İsrail Parlamentosu’nda konuşma yapan ilk savaş sonrası kuşaktan Alman Şansölyesi oldu.

Eylül 1984’te, Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand ile, I. Dünya Savaşı sırasında Alman ve Fransız kuvvetleri arasında sert çarpışmaların yaşandığı Verdun’da buluştu. Ölenleri anarken el ele verdikleri görüntü Alman-Fransız ulaşmasının simgesi oldu. Mitterand ile Kohl arasındaki yakın siyasi ilişki Avrupa entegrasyonunun oluşmasında motor işlevi gördü. Ocak 1988’de Paris’te François Mitterand ile bir savunma ve işbirliği anlaşması imzaladı.

 

Kohl hükümeti, iç politikada hükümet harcamalarının kısıtlanmasına, dış politikada ise, NATO içinde daha etkili bir rol oynanmasına dayanan merkez sağ bir politik yol izledi. 1985 mayısında ABD Başkanı Ronald Reagan ile birlikte Adolf Hitler’in SS subaylarının mezarlarının bulunduğu Bitburg Askeri Mezarlığı’nı ziyareti tepkiyle karşılandı.

 

25 Ocak 1987 genel seçimlerinde CDU-CSU koalisyonu tarihinin en düşük oy oranını aldıysa da, Kohl bir defa daha başbakan seçilmeyi başardı.

 

Doğu Almanya (Alman Demokratik Cumhuriyeti) ve Batı Almanya arasındaki ilişkileri yumuşatmayı amaçlayan Ostpolitik Kohl döneminde de sürdürüldü. 1987’de Doğu Almanya lideri Erich Honecker’le biraraya geldi. Bu ziyaret aynı zamanda bir Doğu Alman liderinin Batı Almanya’ya yaptığı ilk ziyaretti. Ama bu ziyaret sırasında yapılan görüşmelerden önemli bir sonuç alınamadı.

Almanya’nın Birleşmesi
1989-90’da Sovyetler Birliği‘nin Doğu Avrupa üzerindeki denetiminin sona ermesiyle birlikte, Kohl, Batı ve Doğu Almanya’nın en kısa sürede birleşmesini savunanların en önünde yer aldı. Berlin Duvarı’nın yıkılması ve hemen akabinde Doğu Alman rejiminin çökmesiyle ortaya çıkan Doğu Almanya konusu Kohl’ün şansölyeliğinin dönüm noktası oldu. Mayıs 1990’da imzalanan bir antlaşmayla iki Almanya arasında sağalanan para birliği haziran ayında meclislerde onaylanarak 1 Temmuz 1990’da yürürlüğe girdi. Ekonomide olduğu gibi vergi, sosyal güvenlik, çalışma yaşamı ve bankacılık yasaları alanlarında da Batı Alman sistemi bütün ülkeyi kapsar duruma geldi. Ancak Almanya’nın birleşmesi önünde hala iki büyük engel vardı; askeri ittifak ve Almanya-Polonya sınırı. 16-17 Temmuz 1990’da Moskova’da biraraya gelen Helmut Kohl ile Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov Birleşik Almanya’nın NATO üyeliği konusunda anlaştılar; anlaşma Doğu Almanya’daki Sovyet birliklerinin çekilmesine ve Alman ordusunun küçülmesine ilişkin hükümler de içeriyordu. Ertesi gün iki Almanya’nın, dört müttefik gücün (ABD, SSCB, Britanya ve Fransa) ve Polonya’nın temsilcileri var olan Polonya sınırlarının korunması konusunda anlaşmaya vardılar. İki Alman devletinin birleşmesinin siyasi ve toplumsal koşullarını belirleyen antlaşma 31 Ağustos 1990’da imzalandı. 12 Eylül tarihinde Müttefikler iki Alman devletinin temsilcileriyle bir antlaşma imzalayarak bütün işgal haklarını ve sorumluluklarını bıraktılar; böylece birleşik Almanya’nın tam egemenliğini tanıdılar.

2 Ekim’i 3 Ekim’e bağlayan geceyarısı Doğu ile Batı Almanya’nın birleşmesi sonucunda Helmut Kohl, Birleşik Almanya’nın ilk şansölyesi oldu. Aynı yılın aralık ayında, Weimar Cumhuriyeti’nden beri, yaklaşık 60 yıl aradan sonra bütün Almanya’da düzenlenen ilk serbest genel seçimleri de Hıristiyan Sosyal Birliği ve Kohl’ün lideri olduğı CDU ittifakı kazandı.

 

1994 seçimlerini, “uluslararası siyasette söz sahibi devlet adamı” unvanını iyi kullanan Kohl kazandı. Kohl’ün 1994 seçimlerini kazanmasına rağmen, Bundesrat‘ta çoğunluğu elde eden SPD Kohl’ün iktidarını kısıtladı. 1990’dan sonraki şansölyelik döneminde daha çok dış politikada başarılı olan Kohl, Avrupa Merkez Bankası merkezinin Frankfurt am Main’e getirilmesini sağladı.

 

1990’ların sonlarına gelirken artan işsizlik yüzünden desteği azalan Kohl, 1998 seçimlerinde rakibi Gerhard Schröder’e karşı ağır bir yenilgi aldı. 27 Ekim 1998’de başbakanlıktan ve aynı yıl içinde CDU liderliğinden ayrılan Kohl’ün Bundestag‘daki üyeliği 2002’ye kadar devam etti.

• YAPITLAR (başlıca): Zıvischen Ideologie and Pragmatistmiş, 1973, (“İdeoloji ve Pragmatizm Arasında”).

• KAYNAKLAR: W.Wiedmeyer, Helmut Kohl: Portrat eines deutschen Politikers, 1975.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi & Vikipedi

Daha yeni Daha eski