Henry Home Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HOME, Henry (1696-1782) İskoç, felsefeci. Estetik ve ahlak değerlendirmelerini insan doğasına dayandırmayı amaçlamıştır.

Bertvickshire’daki Kames’de doğdu. 27 Aralık 1782’de Edinburgh’da öldü. Özel eğitim gören Home, hukuk, edebiyat, tarih ve felsefe öğrendi. 1724?te İskoç barosuna alındı. 1752’de hakim olunca Lord Kames sanını aldı. 1763’te Yüksek Adalet Kurulu’na girdi. Hukuk ve felsefe alanında çok sayıda yapıtı vardır.

Deneyci bir temel üzerine kurmaya çalıştığı estetik ve ahlak görüşleri Hume’un etkilerini taşır. Güzellik kavramım “yarar” ile temellendirmeye çalışan Home, estetik ve ahlak değerlendirmelerinin insanın doğasına bağlı olduğunu ortaya koymaya çalışır. İnsan, duyumsadığı olan, dolayısıyla da haz ve acıları olan bir varlıktır. Duygulanım ve tutkular algılarla doğrudan ilintilidir. Tutku istekle birlikte gelen bir duygulanımdır. İnsan, doğası gereği kendine çekici geleni sever, itici gelenden de tiksinir. Dolayısıyla çekicilik ve iticilik estetik ve ahlak için temeldir.

Home sanat yapıtlarını değerlendirmek için bir “zevklilik standardı” geliştirilebileceğini düşünür. Bunun ise zevkleri incelemiş ve yetkinlik kazanmış kişilerden elde edileceğini öne sürer.

• YAPITLAR (başlıca): Essays on the Principles of Morality and Natural Religion, 1751, (“Ahlak ve Doğal Din İlkeleri Üzerine Denemeler”); Elements of Criticism, 1756, (“Eleştirinin Öğeleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi 

 

Daha yeni Daha eski