KEYSERLING, Hermann (1880-1946) Alman, filozof. “Bilgelik Okulu”nu kurmuştur.
Hermann Alexander Graf von Keyserling 20 Temmuz 1880’de Livonia’daki (bugün Letonya) Könno’da doğdu, 26 Nisan 1946’da Avusturya’da Innsbruck’ta öldü. Soylu bir ailedendir. Dorpat, Cenevre, Heidelberg ve Viyana üniversitelerinde yerbilim, kimya, doğabilimleri ve felsefe öğrenimi gördü. 1902’de Viyana Ûniversitesi’nde felsefe doktoru sanını kazandı. 1920’de Darmstadt’ta Bilgelik Okulu’nu kurdu.
Keyserling, Dilthey ve Bergson’un yanı sıra, Çin felsefesinden de etkilenmiştir. Bilimin yerini bilgeliğin, üniversitenin yerini ise Bilgelik Okulu’nun alması gerektiğini savunmuş, “teksesli” değil, “çoksesli” düşünmeyi yeğlemiştir. Onun “çoksesli” düşünme yöntemi, tek bir görüşe, tek bir kurama bağlanmaya karşıdır. Ona göre çevrenin yarattığı, değiştirdiği kültür ortamı, insanı da değiştirir. Bu nedenle insanın düşünceleri olduğu yerde kalmaz. Keyserling’e göre anlam ve kavramın gerçek kaynağı yalnızca aydınlatabilir. Kaynak, düşünülemez, sezilebilir, insanda gövde (Leib), can (Seele) ve tinsel varlık (Geist) biçiminde üçlü bir yapı olduğunu, insanın özü olan tinsel varlığın bağımsızlaşması gereğini savunur.
• YAPITLAR (başlıca): Das Reisetagebucb eines Philoso-pben, 2 cilt, 1919, (“Bir Filozofun Gezi Günlüğü”); Das £«d>t>omt/rs/»-K«g,(ö.s.),l947,(“KaynakÜzerine Kitap”); Reise durch die Zeit,(ö.s.), 1948,(“Zaman Boyu Gezi”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi