Hugo Junkers Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

JUNKERS, Hugo (1859-1935) Alman uçak tasarımcısı ve sanayici. Havacılık tarihinde tümüyle metalden yapılmış uçakların öncüsüdür.

3 Şubat 1859’da Ruhr bölgesindeki Rheydt’te doğdu, 3 Şubat 1935’te Münih yakınlarındaki Gauting’de öldü. Mühendislik öğreniminden sonra, 1897’de Aachen Yüksek Teknik Okulu’nda profesör oldu. İçten yanmalı motorlar üzerinde çalıştıktan sonra uçak tasarımcılığma yöneldi ve 1910’da patentini aldığı tek kanatlı uçağın üretimine geçmek üzere Dessau’da (bugün DAC’de) bir fabrika kurdu. 1915’te, tümüyle metalden yapılmış tek kanatlı ilk uçağı, J-I Blechesel’i üreterek havacılık sanayiinde çığır açtı. I.Dünya Savaşı boyunca Alman ordusu için uçak ve çeşitli askeri araçlar üreten Junkers, 1917’de Aachen’daki öğretim görevinden ayrılıp sivil havacılığa yöneldi ve Magdeburg ile Stassfurt’ta yeni fabrikalar kurarak 1919’da tümüyle metal yapımlı F-13 yolcu uçağını piyasaya sürdü. Alman uçak sanayiinin en büyük kuruluşlarından biri olan Junkers işletmelerinin üretimi, II.Dünya Savaşı sırasında da Almanya’nın havacılık filosunun oluşumunda önemli bir rol oynamıştır.

I.Dünya Savaşı’na kadar sivil ve askeri alanda kullanılan çift kanatlı uçakların kanat yapımında, temel olarak tahta çubuklardan ve bunların üzerine gerilmiş brandalardan yararlanılıyordu. İlk kez Junkers J-I’in yapımında, dayanıklı ve hafif bir ı alüminyum alaşımı olan düralümini kullanmıştır. Metal kullanımı, kanatların kayış ya da cıvatalarla gövdeye bağlanması zorunluluğunu ortadan kaldırmış, kanat ve kuyrukları gövdenin uzantısı durumuna getirmiştir. Savaş uçaklarının etkinliğini büyük ölçüde artıran bu çığır açıcı yenilik, 1920’den sonra sivil hava taşımacılığının gelişmesi, 1930’larda da savaş hazırlıklarının hızlanmasıyla yaygınlaşmış ve havacılık sanayii tümüyle metal yapımlı tek kanatlı uçak üretimine yönelmiştir.

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski