HÜSEYİN b. ALİ ( ? – 1740) Tunus beyi. Hüseyni hanedanının kurucusudur.
Doğum tarihi ve yeri bilinmiyor. 18 Mayıs 1740’ta Kayrevan’da (Tunus’ta) öldü. Bir Rum dönmesinin oğludur. Tunus ileri gelenlerince, 10 Temmuz 1705’te bey seçildi. 1710 ve 1718’de Fransa, 1716’da İngiltere, 1720’de İspanya, 1728’de Hollanda ve 1728’de Avusturya ile Akdeniz’de korsanlığı önlemek amacıyla bir dizi antlaşma imzaladı. Egemenliğini ülkenin her yanına kabul ettirerek, bir barış ve güvenlik ortamının kurulmasını sağladı.
İ729’da yeğeni Ali Paşa ile anlaşmazlığa düştü. Ali Paşa’nın iç bölgelerdeki kabileleri ayaklandırması üzerine, yeğeni üzerine bir sefer düzenledi. Yenilen Ali Paşa, Cezayir’e sığındıysa da, Tunus ile ilişkilerin bozulmasından çekinen Cezayir dayısı Kurabdi tarafından hapse atıldı. Kurabdi’nin yerine geçen İbrahim 1735’te Tunus’u işgal edince Hüseyin, Kayrevan’a çekildi. Cezayir’in desteğiyle beyliğini ilan eden Ali Paşa’ya karşı koymak istediyse de, Kayrevan kentinde kuşatıldı. 5 yıl süren kuşatma sonunda yakalanarak öldürüldü.
1881’deki Fransız işgaline kadar Tunus’ta egemenliğini sürdüren Hüseyni hanedanının kurucusu olan Hüseyin b. Ali, Osmanlı egemenliğinin bölgede zayıflamaya yüz tuttuğu bir sırada Tunus beyliği yapmış, korsanlığı önlemek için Avrupalılar’la yaptığı antlaşmalar amacına ulaşamamıştır.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi