İdris peygamber Kimdir, Kısaca Hayatı, Hakkında Ansiklopedik Bilgi

İDRİS (İÖ 2000 ?) Kutsal kitaplarda adı geçen peygamberlerden biri. Terzilerin piri sayılır.

T’evrat’a göre Şît peygamberin soyundandır. İncil’de İdris’in (Henoch) dindar bir kişi olduğu, 365 yıl yaşayıp göğe çekildiği belirtilir. Kuran’da adı iki kez geçer. Sadık, doğru bir peygamber olduğu, yüce bir yere yükseltildiği, onun gibi İsmail ile Zülkifl peygamberlerin de sabırlı kişiler sayıldıkları yazılıdır.

İslam yazarları İdris’in İncil’deki söylenceye göre sonsuz yaşama eriştiği, ya da İsrail kitaplarından aktarıldığı gibi ölmeden cennete girdiği fikrinde birleşirler. İlk kez kalemi kullanan, giysi dikip giyen odur. Bu yüzden yedi esnaf derneğinden biri olan terzilerin koruyucusu ve piri olarak bilinir. Tıp, gökbilim alanlarındaki becerilerinden söz edilir. Peygamber olarak yine ilk kez Kabil’in torunlarına karşı Tanrı yolunda savaşanın İdris olduğu söylenir. Cebrail’in ilk vahiy getirdiği peygamberdir. Kendisine kutsal kitap olarak otuz dokuz sahife verilmiştir. Kitap, Hıristiyan kilisesince önce kabul edilmiş, sonra kilise yasalarına aykırı sayılmıştır.

Ölüm meleği Azrail, İdris’in kendi isteği ile canını almış, İdris bir saat kadar ruhundan ayrı kalmış, sonra yeniden ruhuna kavuşmuştur. Cennete girmiş, oradan çıkmak istememiş, Tanrı da kalmasına izin vermiştir. İdris aynı zamanda İlyas ve Hızır ile birleştirilir. Eski Yunan’ın onu Hermes Trisgenistes diye tanıdığı söylenir. Buhari’de geçen bir Hadis’te, Hz. Muhammed’in Miraç gecesi İdris’i dördüncü gökte gördüğü bildirilir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski