KARABURÇAK, İhsan Cemal (1897-1970) Türk, ressam. Kendine özgü bir renk anlayışıyla yaptığı naif eğilimli resimlerle tanınmıştır.
İstanbul’da doğdu, 1970’te öldü. Öğreniminden sonra PTT Mekteb-i Âliyesi’nde okudu ve PTT kuruluşlarında çeşitli görevlerde bulundu. 1933’te Anadolu Ajansı’na geçti, 1944’te Anadolu Ajansı Bükreş temsilcisi oldu. 1949’da bu görevinden istifa etti. 1930’da otuz iki yaşında Paris’e giderek Ecole Universelle’de resim öğrenimine başladı. Daha sonra bu okuldan ayrıldıysa da resim çalışmalarını sürdürdü. 1961’de Cemal Bingöl (1912), İsmail Altınok (1920), Lütfü Günay (1924) gibi ressamlarla Siyah Kalem adlı grubun sergisine katıldı. 1969’da 29. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde Soyut Peyzaj adlı yapıtıyla ikincilik ödülünü kazandı.
Resimlerinde akademik kuralların dışına çıkarak doğaya çok bağlı kalmadan çalışmıştır. Kompozisyonlarını iki boyut üstüne kurmuş, özellikle renge büyük önem vermiştir. Duyarlıkla yaptığı resimlerinde, bozkır yaşamının, Anadolu kültürünün izleri vardır. Bunlarda özgün ve bireysel bir yaklaşımın yanı sıra doğa sevgisi ve naif denilebilecek bir anlayış gözlenir. Ankara’nın akşam saatleri, bulvarları, apartmanları, kırları en çok işlediği konulardır.
• YAPITLAR (başlıca): Peyzaj, İş Bankası Koleksiyonu; Natürmort, İş Bankası Koleksiyonu; A Sokağında Gece, Ankara Resim ve Heykel Müzesi; Tay; Kırmızı Kompozisyon; Ankara Oteli; Marmara’dan; Soyut Peyzaj; San Senfoni.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi