III. Innocentius Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

INNOCENTIUS III (1160-1216) İtalyan din adamı. Orta Çağ’da Papalık gücünün artmasını sağlamıştır.

1160 ya da 1161’de Cavignano’da doğdu, 16 Temmuz 1216’da Perugia’da öldü. Segni Kontu Trasi-mund’un oğlu, büyük olasılıkla Papa III. Clementius’un|yeğenidir. Paris’te tanrıbilim, Bologna’da kilise yasaları öğrenimi gördü. 1190’da IlI.Clementius’ca kardinal diyakos olarak atandı. 1198’de onun ölümünden sonra oybirliğiyle papa seçildi. Ölene değin bu görevi sürdürdü.

Innocentius, Papa VII. Gregorius’un izinde giderek, Papalık’ın imparatorluk üzerinde egemenliğini gerçekleştirmeye çalışmıştır. İlk olarak kilise yasalarını ve belgeleri derleyip, kilise örgütü için yüzyıllar boyu önem taşıyacak bir düzen kuran III. Innocentius Aragon, Bulgaristan, Danimarka, Polonya, Sırbistan gibi birçok devleti Papalık’a bağlamış, Papalık devletleri üzerinde yeniden egemenlik sağlamıştır. Güçlenen Papalık’ın Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu üzerinde egemenliğine en büyük engel, İmparatorluk’ la Sicilya Krallığı’nın güç birliği etmeleriydi. Bu amacı güden imparator VI.Heinrich’in 1197’de ölümünden sonra, papa taht kavgasında, imparatorluk seçimlerinde karar yetkisini kullanarak Sicilya konusunda kendine yandaş gördüklerini desteklemiş, iç savaş ancak 1212’de VI.Heinrich’in oğlu Frederick’in tahta geçmesiyle son bulmuştur. II.Frederick (1212-1250) ise vasisi olan papaya, bağlılık sözü vererek ve uygulamalarıyla onun güvenini kazanmıştır.

Innocentius’un döneminde yer alan başka önemli bir olay IV.Haçlı Seferi’dir (1202-1204). Yunan ve Latin kiliselerini birleştirmek amacıyla sefere ön ayak olan papa, orduların Konstantinopolis’e (İstanbul) yönelmesine ve kentin yağmalanmasına engel olamadı. Sefer, Avrupa’da Papahk’a olan güvenin sarsılmasına da yol açtı. 1208’de ise, Güney Fransa’da Papahk’a karşı ayaklanan Albigensianlar üzerine 1213’e değin süren kanlı bir sefer düzenledi. Gene bu yıllarda, İngiltere Kralı John ile aralarında çıkan anlaşmazlığı, İngiltere’nin Papahk’a vergi vermesi ve boyun eğmesiyle sonuçlandırdı.

IlI.Innocentius döneminin en önemli olaylan arasında yer alan IV.Lateran Konseyi (1215), büyük bir katılımla gerçekleşmiş ve kilise reformu konusunda kalıcı kararlar verilirken, Kutsal Topraklar’m ele geçirilmesi amacıyla beşinci bir haçlı seferi tasarlanmıştır.

Papanın yalnız din konularında değil, dünya işlerinde de en üst yetke olarak tanınmasına çalışan IlI.Innocentius, Papalık’ın Avrupa’da dönemin en güçlü ve zengin kurumu olmasını sağlamıştır.

• KAYNAKLAR: Elliott-Binns, Innocent III, 1931; F.Kempf, Papsttum und Kaisertum bei Innocenz III, 1949.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski