JİMENEZ, Juan Ramön (1881-1958) İspanyol, şair. Çağdaş İspanyol edebiyatının öncülerindendir.
24 Aralık 1881’de Endülüs bölgesinde, Moguer’ de doğdu, 29 Mayıs 1958’de Porto Riko’da San Juan’da öldü. Önceleri bir Cizvit okulunda okudu. Sevilla Universitesi’nde hukuk öğrenimi görmesine karşın, asıl ilgi alanı olan edebiyat çalışmalarına yöneldi. 1900’de Madrid’e gitti. İlk şiir kitapları aynı yıl basıldı. Bu arada zihinsel bir rahatsızlık geçirerek Madrid ve Fransa’da tedavi gördü. 1905’te Moguer’e döndü ve altı yıl burada yaşadı. 1912-1916 arasında Madrid’de dergi yönetmenliği yaptı. 1916’da ABD’ye giderek Hintli şair Rabindranath Tagore’dan yaptığı çevirilerle tanınan şair Zenobia Camprubı Aymar ile evlendi. İspanya’ya dönüşünde, çağdaş İspanyol şiirinin gelişiminde önemli bir yeri olan Diario de un poeta reden casado (“Yeni Evli Bir Şairin Günlüğü”) adlı yapıtını yayımladı. 1936’da İç Savaş’ın çıkması üzerine İspanya’dan ayrıldı, yaşamım ABD ve Porto Riko’da sürdürdü. 1956’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.
Jimenez’in ilk dönem şiiri, Modernismo adlı yenilikçi edebiyat akımının öncüsü Ruben Darı’o’nun ve simgeci (sembolist) Fransız şairlerinin etkisindedir. Sonraları, şiir anlayışını daha arılaştırdığı “saf şiir” döneminde, kısmen Tagore etkisinde yapıtlar vermiştir. Son döneminde dinsel nitelikli bir şiire yönelmiştir. Düzyazı türünde de önemli yapıtlar vermiş, çocukluğunda bir eşekle olan arkadaşlığının öyküsünü anlattığı Platero y yo (Platero ve Ben), çağdaş Ispanyol edebiyatının klasiklerinden sayılmıştır.
• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Almaş da violeta, 1900, (“Menekşe Ruhları”); Jardirıes lejanos, 1905, (“Uzak Bahçeler”); Diario de un poeta recien casado, 1917, (“Yeni Evli Bir Şairin Günlüğü”); Poesia, 1923, (“Şiirler”); Voces de mi copla, 1945, (“Şarkımın Sesleri”). Düzyazı: Platero y yo, 1917, (Platero ve Ben).
• KAYNAKLAR: L.R. Gole, The Religious Instinct in the Poetry of Juan Ramön Jimenez, 1967; P.R. Olson, Circle of Paradox: Time and Essence in the Poetry of Juan Ramön Jimenez, 1967.
Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi