Karayazıcı Kimdir, Hayatı, İsyanı, Hakkında Bilgi

KARAYAZICI ( ? – 1601) Celali önderi. 16. yy sonlarında Anadolu’da büyük bir ayaklanmayı yönetmiştir.

Asıl adı Abdülhalim’dir. Urfa’da Kılıçlı aşiretinden Ali adlı birinin oğludur. Bazı kaynaklar Çorumlu olduğunu yazarlar. Sekbanlık yaptı. III. Murad döneminde (1574-1595) “altı bölük”e (ulufeli asker) yazıldı ve bu sıfatla Güneydoğu Anadolu’daki bir sınır kalesine muhafız oldu. Celali ayaklanmaları yoğunlaşmaya başladığında Malatya’ya gitti. Önce Celaliler’e karşı kurulan gönüllü birliklerden birine ağa oldu. Sancakbeyi seferde iken, devriye bölüğüyle birlikte ayaklanmacılara katıldı. 1598-1599 yıllarında çevresine pek çok adam toplayarak, kent ve kasabalardaki varlıklı kesimden ağır vergiler aldı, soygunlar yaptı. Servetleri ellerinden alınanların bir bölümü, İstanbul’a giderek yönetime baskı yapmaya başladılar. 1599’da, vezir Sinanpaşazade Mehmed Paşa komutasındaki bir ordu Karayazıcı üzerine gönderildi. Bu sırada, eski beylerbeyi Hüseyin Paşa da Karayazıcı’ya katıldı. Karayazıcı Urfa Kalesi’ni alarak Osmanlı ordusunu karşılamaya hazırlandı. Mehmed Paşa, kaleyi kuşattı ve sonuçta Hüseyin Paşa’nın teslim edilmesi ve ayaklanmadan vazgeçilmesi koşuluyla anlaşmaya varıldı.

Karayazıcı’ya Antep sancakbeyliği verildi. Daha sonra, Amasya sancakbeyi olan Karayazıcı, 1601’de Sivas Beylerbeyi Mahmud Paşa’nın isteği üzerine Çorum sancakbeyliğine getirildi. İçel’deki medreseli ayaklanmasını bastırmakla görevlendirilen Mahmud Paşa’ya yardımcı olması istenen Karayazıcı, ayaklanmayla ilgilenmediği gibi Çorum çevresinde haraç almayı sürdürdü. Vezir Mehmed Paşa’nm askerlerinin de halkı haraca kesmesi üzerine, Bağdat Valisi Sokulluzade Haşan Paşa Celaliler’i bastırmakla görevlendirildi. İstanbul’dan yardıma giden eski Halep valisi Hacı İbrahim Paşa’yı Kayseri önlerinde yenen Karayazıcı Ağustos 1601’de Vezir Haşan Paşa’ya Göksün yaylasında yenilerek Canik (Samsun) dağlarına kaçtı ve orada öldü.

Özellikle Sivas ve Maraş çevresinde etkin olan Karayazıcı, genellikle salma adı altında para almış, yakıp yıkma, adam öldürme gibi yollara pek başvurmamıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski