KEL HASAN ( ?- 1929) Türk tiyatro oyuncusu. Tuluat tiyatrosunun en ünlü adlarından biridir.
İstanbul’da doğdu, gene aynı kentte öldü. Doğum yılı bazı kaynaklara göre 1865, bazı kaynaklara göre de 1874’tür. Sahne yaşamından önce Kadıköy semtinde seyyar yoğurtçuluk yapıyordu. Küçük yaştan beri tiyatroya olan merakı yüzünden on yedi, on sekiz yaşlarında Abdi (Abdülrezzak) Efendi’nin oynadığı bütün rolleri ezbere öğrenmişti. 1885’te Küçük İsmail’in yönetimindeki tuluat tiyatrosunun Kadıköy Kuşdili’ndeki gösterileri sırasında sahneye çıktı. Başrol olan komik rolüne çıkmak istediyse de bunu Abdi Efendi oynadığı için külhanbeyi rolünü oynamak zorunda kaldı. Tuluat tiyatrosunda ikinci komik olarak nitelendirilen bu rolü sürdürmek istemeyince Abdi Efendi ile tartışarak bir süre sonra topluluktan ayrıldı.
Kendisiyle birlikte topluluktan ayrılan Agâh’ı da yanına alarak Şehzadebaşı’nda bir tiyatro topluluğu kurdu. II.Abdülhamid döneminde Abdi Efendi saraya alınınca tuluat sahnesinde rakipsiz kaldı, ünü iyice yayıldı. II.Meşrutiyet’ten sonra başlayan Batı ağırlıklı yeni tiyatro çalışmalarına ayak uyduramadı. Bir ara Burhaneddin Tepsi ve Naşid ile birleştiyse de, eski başarısına ulaşamadı. Yine de 1925’e değin sahnede kaldı.
Hiç saçı olmadığı için Kel lakabıyla anılan Hasan Efendi oyun için başına kenarları yırtık bir fes geçirir, kaşlarını üçgen biçiminde siyaha, çok küçük ve yassı burnuyla yanaklarını kırmızıya boyardı. Elinde süpürge, sırtında İstanbulin denen uzun ceket, önünde boş bir gaz tenekesini yuvarlayarak sahneye çıkardı. Kısık sesine karşın keskin zekâsı, hazırcevaplığı ile tuluat tiyatrosunda Abdi Efendi’nin yarattığı İbiş tipini uzun yıllar yaşattı. Sahnede bazen yalnız başına kalarak izleyiciyi saatlerce oyalayıp güldürmeyi başarırdı.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi