KINAR HANIM (1876-1950) Osmanlı tiyatro oyuncusu. Darülbedayi’nin ilk kadın sanatçılarındandır.
Kınar Sıvacıyan İstanbul’da doğdu, 14 Ağustos 1950’de öldü. Annesi Bercuhi, Tomas Fasulyeciyan topluluğunda çalışıyordu. 1890’da Fasulyeciyan’ın oyuncularından Takuhi Heranuş ansızın ölünce yerini alabilecek bir oyuncu arandı ve Kınar Hanım, annesinin isteği ile ilk kez Tekirdağ’da Körün Oğlu oyununda sahneye çıktı. 1894’te Fasuiyeciyan’ın altı yıl sürecek Bulgaristan ve Romanya turnesine katıldı. İstanbul’a dönünce 1901’de Mınakyan’m topluluğuna girdi. Buradaki güçlü oyuncuların çalışma temposuna ayak uydurdu ve kısa zamanda öne çıktı.
1908’de II.Meşrutiyet’in ilanından sonra sayıları çoğalan toplulukların aradığı sanatçılardan biri oldu. Zamanın gözde oyunlarında rol aldı. Bir ara Madam Binemeciyan ile birlikte Yeni Osmanlı Tiyatrosu adı altında bir topluluk oluşturduysa da bu çok kısa süreli oldu. Darülbedayi kurulunca oraya geçti. Burada Muhsin Ertuğrul,Raşit Rıza ve Şadi Fikret Karagözoğlu ile çalıştı. Bu arada Fasulyeciyan topluluğunun komik oyuncularından Sıvacıyan ile evlendi.
Kınar Hanım, uzun yıllar Mınakyan’ın yönetiminde melodram oynamasının getirdiği alışkanlıklarla Darülbedayi’nin üslubuna uymakta önceleri zorluk çekmiş, vodvil ve komedilerde dahi bu alışkanlığından vazgeçememişti. Tiyatrocular arasında özellikle mesleğine bağlılığı, yetersiz gördüğü yanlarını düzeltmek için gösterdiği çabayla saygın bir yer edinmişti.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi